Formula 1 je jutros službeno objavila da će slijedeće godine kalendaru pridružit nova utrka koja će se održavati na uličnoj utrci u Miamiju.

Nakon višegodišnjih pregovora i traženja lokacije za održavanje utrke u Miamiju, Formula 1 je konačno postigla dogovor sa lokalnim vlastima oko održavanja utrke, pa se tako Miami pridružuje kalendaru Formule 1 od 2022. godine. Miami je potpisao desetogodišnji ugovor sa Formulom 1, ali još uvijek se treba potvrditi tačan datum održavanja utrke.

Staza će biti dugačka 5,41 km i sastojat će se od 19 zavoja, tri pravca i potencijalno 3 DRS zone, a vozači bi trebali dosezati maksimalnu brzinu od 320 km/h. Staza je dizajnirana tako da isporuči uzbudljivo utrkivanje.

Članak se ažurira…

Predsjednik i izvršni direktor Formule 1 Stefano Domecinali je ‘oduševljen’ što će se Formula 1 utrkivati u Miamiju 2022.

„SAD su ključni market za nas i ohrabreni smo našim rastom u SAD-u koji će biti dodatno povećan ovom drugom uzbudljivom utrkom. Imat ćemo usku saradnju sa FIA-om i timom iz Hard Rock stadiona kako bismo se pobrinuli da staza isporuči uzbudljivo utrkivanje ali i da ostavi dugoročan doprinos ljudima i lokalnoj zajednici.“

„Radujemo se što ćemo najveći trkaći spektakl na ovoj planeti donijeti u Miami po prvi put u historiji našeg sporta,“ rekao je Domenicali.