Sebastian Vettel se nakon jako loših kvalifikacija na Silverstoneu požalio kako mu nedostaje povjerenja u stražnji kraj njegovog Ferrarija i nema odgovor zašto je bio tako spor.


Vozač Ferrarija Sebastian Vettel završio je kvalifikacije za VN Velike Britanije na tek šestom mjestu, sa 0.615s zaostatka za svojim timskim kolegom Charlesom Leclercom, koji se borio za pole position sa dvojcem Mercedesa.

U prosjeku je po sektoru Vettel bio 0.180s sporiji od Leclerca, koji je zaostao samo 0,079s za osvajačem pole positiona Valtterijem Bottasom. Pojašnjavajući svoje probleme, Vettel je rekao kako mu nedostaje povjerenja u stražnji kraj SF90.

„Ne osjetim stražnji ovjes. Prilikom ulaska u zavoj nemam povjerenja u stražnji kraj,“ rekao je Vettel. „Od Q1 do Q3 sam se poboljšao samo jednu desetinku. Najradije bih u Q3 još jednom uzeo medium gume, ali njih trebamo za utrku.“

Nemiran stražnji kraj doveo je do velikih razlika u brzini u zavojima između Leclerca i Vettela.

„U Beckettsu sam vozio 20 km/h sporije od Charlesa. Samo sam na tom mjestu gubio 2-3 desetinke od Charlesa. Razlika je tolika samo u jednom krugu, u utrci je to jednako.“

Vettel se od Francuske muči sa bolidom, te ga je od tada u 3 trkaća vikenda Leclerc 3 puta zaredom dobio u kvalifikacijama. Od Paul Ricarda je Ferrari počeo sa velikim promjenama na bolidu. Najveći neprijatelj SF90 od početka godine je podupravljanje. Što Ferrari pokušava povećati downforce u prednjem dijelu bolida i više opteretiti prednji ovjes, stražnji kraj postaje sve nervozniji. Leclerc se dobro nosi s tim, jer ima drugačiji stil vožnje od Vettela, kojem treba stabilan stražnji kraj i stražnji ovjes, te unosi više brzine u zavoj.

Četverostruki prvak Formule 1 prokomentirao je Ferrarijevu odluku da starta na softu, za razliku od Mercedesa i Red Bulla koji u utrku kreću na mediumu.

„Kao tim mislim da smo donijeli bolju odluku. Vidjeli ste da nije bilo previše razlike između softa i mediuma.“