Sebastian Vettel kaže da trenutna klimatska i energetska kriza s kojom se svijet suočava dovodi u pitanje treba li se utrkivati u Formuli 1.

Četverostruki F1 šampion Vettel gostovao je na britanskoj emisiji Question Time u i pričao je o mnogim trenutnim političkim i svjetskim problemima, stavljajući veliki naglasak na energetsku krizu.

Vettel se pojavio kao važan glas u motosportu posljednih godina u vezi klimatskih problema s kojima se svijet suočava, kao i drugih bitnih socijalnih i političkih tema kao što su LGBTQ+ prava i trenutni rat u Ukrajini.

Tokom emisije, Vettel je naglasio važnost toga da države ne zavise samo od snadbijevanja energijom, navodeći oslanjanje Njemačke na rusku energiju i poziciju u kojoj se nalazi njegova rodna zemlja zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Kada je voditelj emisije istakao Vettelu da on vozi u sportu “vođenim gasom”, čuo se smijeh iz publike.

Kada je upitan da li trkanje u F1 njega čini licemjernim kada je u pitanju štednja energije, Vettel je rekao: “Naravno, i imate pravo da se smijete, ali postoje pitanja koje pitam sebe svaki dan.”

“Nisam svetac. Mnogo sam zabrinut u vezi budućnosti, kao i ove teme o energiji, zavisnosti od energije i gdje idemo u budućnosti.”

Vettel je dodao da i to nešto što se pita je to da li treba da se utrkuje u F1 i putuje svijetom.

“Postoje određene stvari koje mogu da kontrolišem, i neke koje ne. Ali moja je strast da vozim i to volim. Svaki put kada uđem u bolid, obožavam to.”

“Kada izađem iz bolida, naravno razmišljam da li trebamo nešto da uradimo? Putujemo svijetom, trošimo resurse?”

Ali Vettel je istakao i važnost Formule 1 kao izvora zabave. vjerujući da ljudi bi vjerovatno poludjeli da nemaju zabavu.

“Postoji mnogo pitanja koje sebi postavljam. Postoji mnogo stvari koje radim da bi se osjećao bolje.”

“Trebam li svaki put letjeti avionom? Ne, kada mogu ići autom. Neke stvari mogu kontrolisati i neke ne.”