Sebastian Vettel priznaje da žali što je otišao iz tima sa kojim je osvojio četiri svjetska naslova, ali isto  tako uvjerava da je htio postati prvak Ferrarijem kako bi ovu ekipu vratio u vrh Formule 1.

Nijemac tvrdi da njegov odlazak iz Milton Keynesa nije bio onakav kakav je on želio da bude. Vettel je napustio Red Bull krajem 2014. godine – sezona koju bi najviše volio zaboraviti, jer nije uspio odbraniti naslov svjetskog prvaka, veće ga je i timski kolega Daniel Ricciardo pobijedio.

Odlazak četverostrukog svjetskog prvaka u Ferrari nije najbolje prošao, a priznaje da žali što je napustio Red Bull i načinom na koji je otišao iz ove momčadi.

„Žao mi je što se prisjećam stvari kako su se tamo završile, ali takav je sport ponekad. Stvari su pomalo čudne u ugovorima koji također ograničavaju ono što možete ili ne možete reći. Proveli smo sjajna vremena, osvojili smo četiri svjetska prvenstva – bilo je nevjerovatno. Gledajući unazad, žalim što sam napustio tim,“ priznao je Vettel u intervjuu za Sky F1.

Nijemac se zatim dotakao Ferrarija. Uvjerava da je postati vozač Ferrarija nešto o čemu je sanjao još kao dijete, a u svojih pet godina u timu iz Maranella je uspio pobijediti na 14 utrka. Međutim, Vettel je imao cilj vratiti Ferrari na sami vrh Formule 1. U toj misiji je ostao kratkih rukava.

„S mojim odlaskom nije bilo ništa loše. Utrkivati se za Ferrari oduvijek je bio moj san još kad sam bio dijete, kad sam vidio Michaela (Schumacher) kako ulazi u taj crveni bolid. To je impresivna ekipa. Moja želja za odlaskom u Ferrari se konačno ispunila, ali moja misija je bila postati svjetski prvak s njima – nismo to uspjeli ostvariti,“ dodao je.

Međutim, Vettelu je jasno da sve što se događalo za vrijeme njegovog boravka u Ferrariju nije bilo loše. Obje strane su imale vrlo dobar period, a četverostruki prvak ne žali što je 2015. godine odlučio doći u Maranello.

„Nismo uspjeli u tom cilju (naslovi), ali imali smo jako dobre godine zajedno. Živjeli smo u dobrim trenucima i imali smo sjajne utrke. Ne žalim što sam potpisao za Ferrari,“ zaključio je Sebastian Vettel.

Vettel na kraju ove sezone napušta tim iz Maranella. Prema sadašnjim glasinama vjerovatno će potpisati za Aston Martin (sadašnji Racing Point). Opet, prema drugim glasinama, Nijemac bi navodno se ponovo mogao vratiti u Red Bull 2022. godine. Šta će od svega biti, ostaje da vidimo.