Sebastian Vettel kaže da su pogreške zasjenile njegove jake performanse vozeći za Ferrari ove sezone, a naročito nakon sudara sa Maxom Verstappenom u Silverstoneu – dok su Canada i Austria pokazale da su jako blizu te da su pobijedili na jednoj od ove dvije utrke.


Verstappen je pretekao Vettela za treće mjesto izvan Stowe-a, ali se Nijemac zabio u zadnji dio Nizozemčevog bolida kada je pokušao vratiti poziciju – nakon toga dobija vremensku kaznu i dodatno zaustavljanje u boksu zbog promjene prednjeg krila ga je koštalo bodova.

Vettel je imao tešku sezonu u Red Bullu 2014. godine, ali tvrdi da nema nikakve sličnosti sa istom, jer je imao visok nivo performansi koje nisu uvijek rezultirale željenim rezultatom.

„Prvo, to je bilo davno, a drugo je vrlo različito,“ kaže vozač Ferrarija.

„Ako se govori o frustraciji, mislim da je možda tu i tamo krajnji rezultat koji vjerovatno nedostaje. Ali, mislim da bi u smislu utrka mogli ići drugim putem, tako da morate biti pošteni – ne osuđujete jedan određeni krug.“

„Očigledno nisam imao sjajan krug kad se to dogodilo, ali krugovi prije tog trenutka su bili prilično jaki. Startali smo šesti, a ne slučajno smo se našli na trećoj poziciji. Siguronosni automobil, možete raspravljati je li pomogao, ali smo uspjeli odraditi dobar posao u prvom stintu za razliku od drugih vozača i učiniti ga uspješnim.“

„Takav je (Silverstone) i druge utrke također mogu biti različite, pa nisam previše zabrinut. Ali, znam da očigledno mogu imati bolje rezultate u utrkama, tako da se sada radujem Njemačkoj.“

Vettel je imao vodeću poziciju u Canadi, ali kazna od pet sekundi zbog ‘nesigurnog’ povratka na stazu koštala ga je pobjede koja je pripala Lewisu Hamiltonu. S druge strane, Charles Leclerc se borio za pobjedu sa Maxom Verstappenom, a ista je imala incidentno stanje, pa se na potvrdu čekalo skoro tri sata. Vettel tvrdi da je Ferrari bio izuzetno blizu u dvije od prethodne četiri utrke.

„Mislim da je drugi način da kažem da smo imali dvije utrke gdje smo se borili za pobjedu,“ dodao je. „Jednu koju smo nedvojbeno osvojili, drugu smo ispustili u zadnjim momentima. Stoga, to je pozitivna vijest i to je ono pozitivno što ćemo uzeti iz tih utrka.”