Vozač Ferrarija Sebastian Vettel smatra da je njegova ekipa u ovoj sezoni postala dio sredine poretka te da se umjesto sa Mercedesom i Red Bullom bore sa ekipama poput Renaulta ili McLarena.

Ferrari je doživjeo veliki pad performansi u odnosu na prethodnu godinu i više se po brzini ne mogu smatrati ‘top’ ekipom, jer je njihov bolid miljama daleko od Mercedesovog i Red Bullovog.

Glavnina zaostatka otpada na nekonkurentnu pogonsku jedinicu, koja prema nekim procjenama ima i do 50 KS manje od Mercedesove. Trenutno je gledajući jakosni poredak motora Ferrari na začelju jer su ih osim Mercedesa prestigli i Renault i Honda.

Ovogodišnji bolid je ‘začet’ na snazi prošlogodišnjeg motora koji je prouzrokovao velike kontroverze. Iako FIA nije mogla dokazati da je bio ilegalan, njihova nagodba sa Ferrarijem nakon zaključenja istrage prošlogodišnjeg motora je podigla puno prašine, a Ferrarijev posljedični pad konkurentnosti u polju motora govori da nije baš sve bilo ‘čisto’ sa prošlogodišnjim motorom.

Prošle godine je Ferrari bio najbrži bolid na pravcu, dok je ove godine jedan od najsporijih, ali ni sa aerodinamikom nisu napravili sjajan posao. Ferrari je prošle sedmice objavio tehničku restrukturu ekipe i kreiranje odjela za razvoj performansi.

Upitan da li će restruktura tehničkog odjela biti dovoljna da se konkurentnost Ferrarija promijeni, Vettel kaže:

„Nadam se da će imati brz efekat ove godine inače me se to neće ticati (s obzirom da krajem 2020. napušta ekipu). Mislim da je bolid solidan, ali kada ne pobjeđujete, u Italiji to nazivaju greškom.“

Rekao je ono što se dalo primijetiti sa prve 3 utrke—Ferrari je ‘skliznuo’ u sredinu poretka.

„Patimo od nedostatka snage motora a naša šasija se ne prilagođava tome. Nismo konkurentni na pravcima kao ranije i zbog toga se mučimo ne samo protiv Mercedesa ili Red Bulla već i protiv ostalih.“

„Postali smo dio sredine poretka u smislu da se sada borimo sa McLarenom, Renaultom i ostalim ekipama,“ dodao je Vettel, koji je svoju i Ferrarijevu posljednju pobjedu zabilježio na prošlogodišnjoj VN Singapura.

Inače, nedavno se oglasio i predsjednik Ferrarija John Elkann koji je unatoč lošim rezultatima izrazio podršku šefu ekipe Mattiji Binottu, a također je naglasio da u Ferrariju ne očekuju pobjede sve do početka novog ciklusa pravila 2022. godine. Što se ove godine tiče, Ferrariju su ruke vezane po pitanju motora, a s njim će neke promjene ili pomak moći napraviti tek za slijedeću sezonu, kada je dozvoljena promjena specifikacije motora. To znači da u Maranellu imaju nešto manje od pola godine da isprave nedostatke trenutnog motora kako bi bili bar nešto konkurentniji slijedeće godine.