Max Verstappen kaže da mu je ‘puna kapa’ Hondinih problema sa motorom nakon novog odustajanja zbog kvara na pogonskoj jedinici—trećeg ukupno ove sezone i drugog uzastopnog.

Verstappen je na samom startu utrke imao problema sa motorom—već prije dolaska na startni grid je Nizozemac prijavio problem sa motorom kojeg je ekipa pokušala riješiti prije starta utrke. Red Bullov vozač je na startu utrke u jednom trenutku bio ispred Lewisa Hamiltona, ali je potom naglo usporio zbog gubitka snage motora.

Njegova utrka je potrajala do drugog zavoja kada su ga udarili Kimi Raikkonen i Pierre Gasly, te je Nizozemac završio u šljunku pokraj staze. Max nije bio zadovoljan nakon utrke i rekao je da mu je ‘puna kapa’ problema sa Hondinim motorom.

„Ovo jednostavno nije normalno, pogotovo jer se drugi put zaredom isto dešava. Trenutno mi je puna kapa ovog,“ rekao je Max.

Verstappen smatra da se zbog problema sa motorom i našao u situaciji da ga neko udari.

„Čim sam stisnuo puni gas imao sam isti problem kao u Monzi, nisam imao snage. Onda dođete u situaciju da ste nasred staze i jako je lako da budete uključeni u incident.“

Verstappenu je odustajanje u Mugellu bilo treće u ovoj sezoni a u sva 3 odustajanja je imao problema sa motorom. Svaku utrku koju je završio završavao je na pobjedničkom postolju.

„Danas bi imao dobru šansu protiv Mercedesa,“ rekao je Max.

To i nije daleko od istine s obzirom na brzinu Red Bulla u simulacijama utrke tokom treninga. Sa Verstappenom se slaže i Helmut Marko:

„Kada pogledam našu potrošnju guma u usporedbi sa Mercedesima, ovo bi bila naša utrka.“