Vozač Red Bulla Max Verstappen je ‘realističan’ i kaže da u ovom trenutku nema smisla pričati o naslovu. Austrijska ekipa novi RB16B krije kao ‘zmija noge’, a Verstappen je dodao da se bolid ponašao ‘normalno’ tokom filmskog dana.

Verstappen se ne želi previše ‘zalijetati’ nakon što je u srijedu na Silverstoneu isprobao novi Red Bullov RB16B i dao je prilično ‘prizemljene’ komentare o novom bolidu. Nizozemac i njegov novi timski kolega Sergio Perez su u srijedu na Silverstoneu tokom tzv. ‘filmskog dana’ imali priliku isprobati novi bolid.

Timovi ovu priliku koriste da isprobaju funkcionalnost osnovnih sistema bolida, te da vozači steknu početni osjećaj o bolidu. Ali ograničeni su na samo 100 km, koje moraju odraditi na demo gumama. Red Bull je zasad bio jako tajanstven po pitanju novog bolida za 2021. godinu. Objavili su puno fotografija i videozapisa testa, ali među njima nije bilo niti jedne fotografije bolida iz 2021. godine, jer je očito da pokušavaju sakriti tehničke inovacije koje RB16B ima.

„Mercedes mora i dalje biti favorit,“ rekao je Verstappen, koji se potom osvrnuo na svoje dojmove o novom Red Bullovom bolidu:

„Vozimo na demo gumama tako da nikada nećete moći steći osjećaj kao na pravim gumama, tako da svoja saznanja nikad ne baziram na tome. Glavna stvar je da izađete na stazu sa bolidom i odradite par krugova. Sve je bilo normalno. Moramo sačekati i vidjeti šta će se desiti u Bahreinu kada budemo imali prave gume na bolidu,“ dodao je Nizozemac.

F1 timovi će na raspolaganju imati 3 dana predsezonskih testiranja u Bahreinu koja će se održati od 12. do 14. marta. Sezona počinje dvije sedmice kasnije na istoj stazi. Red Bull se smatra jednim od favorita za naslov uz Mercedes, ali Verstappen kaže da o tome trenutno nema smisla razgovarati:

„Ja sam uvijek jako realističan. Trenutno nema smisla pričati o tim stvarima. Moramo otići u Bahrein i vidjeti kako će se stvari odvijati. U prvoj utrci ćemo znati jesmo li uspjeti ili ne. Ne želim stvarati očekivanja trenutno. Znamo gdje želimo biti i šta želimo ostvariti.“

Red Bullov partner Honda se odlučio na potpuno novi dizajn motora za ovu godinu. Pošto su bili iznenađeni Mercedesovim napretkom prošle godine, Honda je ove godine odlučila uvesti motor koji je prvobitno bio planiran za 2022.

 Ove godine je došlo do određenih promjena u pravilniku. Razvoj aerodinamike je neograničen, ali su timovi morali prenijeti prošlogodišnje šasije u ovu godinu zbog ograničenja koja su uvedena u jeku pandemije korona virusa kako bi se smanjili troškovi. Red Bull nije želio komentirati u razvoj kojeg područja su utrošili svoja dva razvojna tokena.

„Promjene na podnici su velike. Bit će jako važno nadoknaditi sav taj gubitak downforcea. Bit će interesantno vidjeti ko je odradio najbolji posao u tome. Trenutno, naravno, ne znamo gdje se nalazimo. Mercedes je i dalje bio dominantan pred kraj sezone, tako da se moramo nastaviti poboljšavati,“ dodao je Verstappen.