Max Verstappen je jako sretan startom sezone i početkom Red Bullovog partnerstva sa Hondom. Nizozemac je osvojio treće mjesto, što je njegovo prvo postolje u Australiji—i Hondino prvo od povratka u Formulu 1 2015. godine kao dobavljač motora.


Verstappen je jučer u kvalifikacijama uspio da se ‘ugura’ između dva Ferrarija i osvojio je četvrtu startnu poziciju. Na početku utrke je zadržao mjesto ispred Leclerca, a nakon odlazaka u boks je pretekao Sebastiana Vettela za treće mjesto. Naposlijetku je završio samo 1.6 sekundi iza drugoplasiranog Hamiltona i više od 15 sekundi ispred dva Ferrarija.

Treće mjesto u Australiji je bilo prvo postolje za Hondu u hibridnoj eri u prvoj utrci sa novom momčadi, a Verstappen nije krio svoje zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

„Jako sam zadovoljan. Proći ispred Ferrarija na ovoj stazi nije lako, jer nije lako pratiti bolid, ali sretan sam što je taj manevar prošao—bio je dobar osjećaj i izazvati Lewisa za drugo mjesto,“ rekao je Verstappen. „Naravno, imamo posla, ali početi sezonu sa trećim mjestom, što je i prvo postolje za Hondu u V6 eri—mislim da je ovo sjajan start.“

Honda se u Formulu 1 kao dobavljač motora vratila sa McLarenom prije četiri godine, a prije Australije su svoje posljednje postolje osvojili na VN Velike Britanije 2008. godine kada je Rubens Barrichello bio treći u Hondinoj tvorničkoj momčadi.

Verstappen je produžio svoj prvi stint i tako je dospio u poziciju da napadne Vettela. Kaže da je bio brži od Nijemca, ali da ga je bilo teško preteći s obzirom na to kakva je staza u Melbourneu.

„Ako ste bili na soft gumama, čim biste ušli unutar 1.5 sekundu zaostatka, one bi se pregrijavale jako brzo. Morao sam usporiti i čuvati gume i nastaviti voziti jer sam imao osjećaj da nemogu naći mjesto da napadnem. Zbog toga ostao 10 krugova duže na stazi od Seba.“

„Čim sam prešao na medium gume, bolid se ponašao dobro. Imao sam dobar balans i polako sam mu se približavao, ali nisam uništavao gume. Čim sam vidio priliku, napao sam i srećom isplatilo se. Onda sam se približio Lewisu. Generalno sam bio nešto brži od Seba. Mislim da smo bili brži od njega, ali na ovoj stazi je teško preticati,“ dodaje Verstappen.


Video: Verstappen pretiče Vettela