Max Verstappen podržava vraćanje nadolijevanja goriva u Formulu 1 i kaže da mu je draže voziti punim gasom nego da mora čuvati gume i gorivo.


Predsjednik FIA-e Jean Todt je nedavno izjavio da bi se 2021. godine moglo vratiti nadolijevanje goriva u Formulu 1, kao dio velikih promjena koje sport planira napraviti.

Nadolijevanje goriva je posljednji put u Formuli 1 bilo prisutno 2009. godine, a Verstappen kaže da bi podržao vraćanje ovog pravila ako bi to značilo da bi vozači vozili punim gasom.

„Zašto ne? Draže mi je voziti punim gasom nego čuvati gume,“ rekao je Verstappen. „U Austriji smo vozili punim gasom. Razlikovat će se u nekim utrkama. Ne znam hoće li se F1 popraviti kada vratimo nadolijevanje goriva.“

Nadolijevanje goriva je izbačeno iz Formule 1 zbog uštede troškova, ali su neki smatrali da je ono kreiralo preticanja kroz bokseve, umjesto na stazi.

Vozač Mercedesa Valtteri Bottas se složio sa Verstappenovim komentarima, a smatra da bi glavna prednost bili lakši bolidi. Svaki bolid u utrku krene sa 105 kg goriva, a mnogi vozači tokom utrke moraju štediti gorivo kako bi došli do cilja.

„Ako su bolidi lakši, sve će biti bolje: utrkivanje, gume, sve što možemo uraditi da smanjimo težinu bolida je bonus. Svi ćemo više uživati,“ rekao je Bottas.