Sportski savjetnik Red Bulla Helmut Marko kaže da su Max Verstappen i Lewis Hamilton najbolji vozači na gridu kada je u pitanju upravljanje gumama. Austrijanac naglašava da obojica znaju vrlo dobro raditi sa gumama, što im daje dodatne performanse u završnoj dionici svake utrke. 

Marko je izuzetno zadovoljan Verstappenovim napretkom u brzini, a ono što ga najviše iznenađuje je lakoća sa kojom izvlači maksimum iz bolida ove godine.  

Prema njegovom mišljenju, nizozemski vozač je postao i najbolji menadžer guma na gridu Formule 1, a u tom aspektu vidi Lewisa Hamiltona na istoj razini. 

Austrijanac tvrdi da je aktuelni prvak, koji je na putu da na slijedećoj utrci osigura treću titulu zaredom, napredovao u performansama koje mu omogućavaju da bilježi rezultate koje je ostvario u tekućoj sezoni. 

“Max je napredovao u smislu čiste brzine i može izvući sve svoje performanse uz nevjerovatnu lakoću. To je doista nevjerovatno. Osim toga, postao je najbolji u kontroli degradacije guma. Vozi vrlo fino i brzo, uvijek pod kontrolom. Mislim da je Hamilton jedini sa istim uspjehom u tom aspektu upravljanja,” rekao je Marko u intervjuu za Sky Germany.

Što se Red Bulla tiče, Austrijanac je jako ponosan na sav posao koji svi članovi tima obavljaju tijekom 2023. godine. Savjetnik aktuelnih prvaka je dodao kako je vikend u Japanu bio nevjerovatan. 

Max Verstappen je došao nove pobjede, a to mu je bila 13. u tekućoj sezoni, što je rezultiralo osvajanje druge [šeste u historiji] konstruktorske titule. Marko ističe da je njihov bolid radio jako dobro, pa je ponosan na cijelu ekipu. 

“Bio je to nevjerovatan vikend u Japanu, pobjeda je bila sjajna. Bolid je radio vrlo dobro na tri smjese [guma], a najvažnija stvar je bila pobjeda u prvenstvu konstruktora,” napomenuo je.

“Jako smo ponosni na cijeli tim koji radi na stazi i u tvornici, naša je godina nevjerovatna,” zaključio je Helmut Marko.