Vozač Williamsa, George Russell kaže da bi utrke sa obrnutim gridom učinile da izgledaju ‘glupo’ na stazi, tako da se pridružio vozačima koji su nedavno kritizirali plan Formule 1 da pokuša uvesti ovaj format utrka.

Nakon VN Italije, motorsportski direktor Formule 1 – Ross Brawn je naznačio da želi ‘oživjeti’ prijedlog da se na nekim vikendima kvalifikacione sesije zamijene sprint utrkama koje bi napravile obrnuti grid.

Ovakav način su timovi blokirali za 2019. godinu i ponovo početkom ove sezone. Russell koji je 20. u poretku vozača imao bih poprilično velikih problema Ipak, Britanac je protiv ovakve ideje obzirom da se nalazi u najsporijem bolidu na gridu.

„Činjenica je da se nalazimo u najsporijem bolidu na mreži ili u jednom od najsporijih bolida na mreži – jednostavno bi nas žive pojeli (misli na druge bolide, vozače),“ kaže Russell.

„Branit ćemo se kao ludi pokušavajući zadržati brže bolide koji su iza nas. Ali kao vozači, učinit ćete da izgledate pomalo glupo, jer se u konačnici borite protiv ‘frajera’ čiji su bolidi mnogo, mnogo brži od vašeg – koji mogi 10 metara kasnije zakočiti u zavoju i koji vas mogu odbaciti iz stvarnosti daleko unazad,“ pojašnjava on.

Dodao je da se nalazi u jednom od najbržih bolida kako bi to učinio, jer bi izgledalo da takvi vozači izgledaju poput heroja.

„Da sam u jednom od najboljih bolida, zapravo bih to stvarno, stvarno želio, jer bi to učinilo da ti vozači izgledaju poput heroja mameći vozače kilometrima unazad – čisto zato što su u superiornom bolidu.“

Priznao je da bi prijedlog mogao dati njemu i njegovom momčadskom kolegi Nicholasu Latifiju veće šanse za osvajanje bodova, ali..

„Ali za naš imidž, ne samo ja i Nicholas (Latifi), već i momci iz Haasa, Alfe – jednostavno je nemoguće utrkivati se sa bolidima koji su mnogo brži od vašeg,“ zaključio je George Russell.