Andreas Seidl kaže da je McLaren u Italiji bio drugi najbrži bolid i da je ispred njih bio samo Mercedes—ističe da bi u ‘normalnoj’ utrci ostvarili još bolji rezultat.

U dramatičnoj utrci na čiji su ishod uticali sigurnosni automobil i crvena zastava, Carlos Sainz je završio sam 4 desetinke iza pobjednika Pierrea Gaslya, dok je Lando Norris liniju prešao kao četvrtoplasirani.

Tokom početne faze utrke su Sainz i Norris bili drugi i treći iza Lewisa Hamiltona u Mercedesu. Sainz je imao preko 4 sekunde prednosti ispred svog timskog kolege koji je iza sebe držao Ricciarda, Pereza i Bottasa.

Seidl vjeruje da bi McLaren završio 2. i 3. u Italiji u ‘normalnoj’ utrci i ističe da su nakon Mercedesa imali najbrži bolid u Monzi.

„Odlazimo odavde sa puno pozitivnih stvari jer smo danas na kraju osvojili neke jako važne bodove u poretku konstruktora, ali imali smo i jako kratak period razočarenja (jer nisu pobijedili),“ rekao je Seidl.

„Najvažnija stvar je da smo imali jako konkurentan bolid—mogu reći da smo iza Mercedesa bili druga najjača sila danas, što je bilo sjajno za vidjeti. To je još jedan pokazatelj da smo preko zime dobro napredovali sa bolidom.“

„Ali kada pogledam kako je tim stratega danas odradio utrku, jasno je da smo ostvarili velika poboljšanja sa strane tima. Danas smo opet vidjeli da imamo dva heroja sporta u našim bolidima, dva senzacionalna vozača koja su napravila sve kako treba na startu, na testartu i vozili su senzacionalno.“

McLaren je tokom cijelog vikenda pokazivao da je korak ispred ostalih ekipa sredine poretka i da su u Monzi čak brži i od Red Bulla. Sainz je trećim mjestom u kvalifikacijama potvrdio McLarenovu formu, a Seidl vjeruje da su mogli/trebali biti 2. i 3. u utrci.

„Mislim da je bilo dobro vidjeti da bismo u normalnoj utrci—da Valtteri nije imao problema—definitivno završili 3. i 4., a nakon Valtterijevih problema, mislim da smo mogli ili trebali završiti na 2. i 3. mjestu. To su ohrabrujući znaci i radujemo se drugom dijelu sezone,“ dodao je Seidl.

McLaren se nakon odličnog rezultata u Monzi dodatno učvrstio na trećem mjestu u poretku konstruktora i imaju 98 osvojenih bodova naspram 82 koliko ima četvrtoplasirani Racing Point. Prije ove utrke su imali samo 2 boda više od ‘ružičastog Mercedesa’. Ujedno, Sainzovo drugo mjesto im je drugo postolje ove sezone nakon što je Norris bio 3. na prvoj utrci sezone u Austriji.