Nico Rosberg je napustio Formulu 1, ne govoreći da li je Ferrari ikad bio zainteresovan za njega. Dvije godine nakon umirovljenja, priznaje da jeste.

Bivši svjetski prvak kaže da je tim iz Maranell bio zainteresovan da ga potpiše prije nego je osvojio naslov 2016. godine. Pored toga, priznaje da su ga neke ekipe Formule E željele u svojoj postavi.

„Da došlo je do približavanja s njihove [Ferrari] strane, ali prije nego li sam osvojio naslov,“ potvrdio je Rosberg za La Gazzeta dello Sport.

„Samo me Agag [šef Formule E] zainteresirao kasnije, bilo je timova koji su me htjeli i u Formuli E,“ dodao je.

Rosberg je jedini vozač koji se može pohvaliti da je u hibridnoj eri uspio osvojiti naslov i pobjediti Lewisa Hamiltona u toj borbi. Nijemac se dotakao ovogodišnje borbe između Mercedesa i Ferrarija, smatrajući da je Scuderia imala dosta grešaka što je dovelo do sadašnje situacije.

„To je čast. Vettel je imao pravi bolid da pokuša ove godine. Da ih pobjedite [Mercedes] morate biti savršeni, a Ferrari to nije bio. Govorim o cjelom paketu: Lewis i bolid, tempo obojice je strašan. Mercedes je bio manje-više isti za pet godina, dok je kod Ferrarija bilo mnogo promjena.“

„Nažalost, Ferrari i Vettel, zbog pogrešaka i drugih stvari, pali su iako su imali bolid koji jako dobro radi. Bilo je četiri ili pet  pogrešaka. Mislim da je pritisak imao udjela i to me nije iznenadilo. Vettel u svojoj poziciji Ferrarija, ima više pritiska nego u bilo kojem drugom timu,“ pojašnjava Nijemac.

 

Bivši vozač Mercedesa se dotakao Hamiltona i njegovog približavanja petom naslovu. Ali isto tako Bottasa i njegove utrke u Rusiji, smatrajući da je psihički bilo jako teško za podnijeti.

„Mislim da bi ovaj naslov mogao dati pravi potez. Motivaciju da se čak pokuša izjednačiti sa Schumacherom ili čak bude bolji.“

„Što se tiče Valtterija Bottasa, za njega jako teško, psihički teško. Nadam se da će uspjeti vratiti na najvišu razinu.“

33-godišnjak tvrdi da je zadovoljan novom generacijom vozača, ali isto tako smatra da je Ocon u jako teškoj situaciji.

„Charles [Leclerc] će biti jak. Razlikuje se od Raikkonena. Lando Norris i George Russell su fenomeni. Imat ćemo veliku generaciju koja će nas zabaviti, ali su Leclerc i Verstappen ti koji imaju više iskustva iskustva.“

 

„Za Estebana Ocona je velika šteta, jer je velik talent u lošoj situaciji. Ovo pokazuje da povezivanje sa Mercedesom ponekad pomaže, ali ponekad ne,“ zaključio je Nico Rosberg.