Momčad Mercedesa će na narednoj utrci u Kanadi uvesti svoju prvu nadogradnju motora u ovoj sezoni, a glasine govore da bi nova specifikacija mogla dostići snagu od oko 1020 KS.


Njemačka momčad dominantno je započela sezonu 2019 i u prvih 6 utrka su ostvarili 6 pobjeda uz pet vezanih dvostrukih pobjeda u prvih 5 utrka. Nakon velikog paketa aerodinamičkih nadogradnji koje su uveli u Španiji, Mercedes za Kanadu sprema svoju prvu nadogradnju motora.

Srebrnje strijele su jedini proizvođač motora koji nije uveo nadogradnju motora ove sezone—Honda je prva uvela 2. specifikaciju u Azerbejdžanu kako bi poboljšali pouzdanost. Iz istog razloga je Renault uveo novi motor u Španiji, dok je Ferrari na istoj utrci u sklopu aero paketa donio novi motor s poboljšanim performansama.

Mercedes prati ‘tradicionalni’ raspored, te će novi motor uvesti u Montrealu, što je potvrdio i njihov vozač Lewis Hamilton:

„Znam da dečki u tvornici rade naporno na razvoju bolida. Vjerovatno ćemo imati novi motor u slijedećoj utrci, tako da će se bolid nastaviti kretati naprijed, kao i mi.“

Nova specifikacija motora će doći sa značajnim poboljšanjima snage, a talijanski Motorsport.com prenosi informaciju da bi ona mogla dostići i do 1020KS. Pretpostavlja se da su Ferrari i Mercedes na početku sezone bili blizu čarobne brojke od 1000 KS i da se snaga njihovog motora kretala u rasponu od 990-1000KS. Ferrari je navodno premašio tu brojku sa svojom novom specifikacijom motora koju su uveli u Španiji, a isto bi prema glasinama trebao učiniti i Mercedes, koji će sa novim motorom postići poboljšanje od najmanje 20 KS.