Novi Ferrarijev bolid kodnog imena ‘projekat 675’ bi prema posljednjim informacijama koje su ‘procurile’ iz tabora talijanske ekipe trebao biti značajno unaprijeđenje u odnosu na prošlogodišnji F1-75 bolid.

Ferrari je prošlu sezonu započeo sa najbržim bolidom, ali iz raznih razloga nisu parirali Red Bullu u razvoju, pa su sezonu završili na drugom mjestu u poretku konstruktora sa velikim bodovnim zaostatkom za austrijskom ekipom.

Prošlogodišnj viceprvaci će 14. februara predstaviti svoju novu uzdanicu za 2023. godinu, a ako je suditi prema prvim informacijama iz Italije, novi bolid izgleda obećavajuće—barem u simulatoru. Naime, kako piše novinar pouzdanog talijanskog portala Formu1a.uno Piergiuseppe Donadoni, novi Ferrari je „preko jedne sekunde brži“ u simulatoru od svog prethodnika.

„Imamo informacije da su brojke iz Ferrarijevog simulatora izuzetno pozitivne. Visokokvalificirani izvori iz Ferrarija otkrivaju da je bolid za 2023. preko sekundu brži od prošlogodišnjeg bolida. Ovo je vrlo intrigantna procjena koja dolazi iz Maranella, s obzirom da se pravilima za 2023. uvode značajne varijacije u smislu ukupnog aerodinamičkog opterećenja,“ napisao je Donadoni.

Prošle sezone je 2/3 ukupnog downforcea bolida dolazilo iz efekta tla, dok će se ove godine uticaj efekta tla smanjiti, kako bi se umanjio efekat ‘poskakivanja’, koji je ‘patio’ ekipe i vozače tokom cijele prošle godine. FIA je predvidjela da će ove promjene dovesti do gubitka „15 do 20 poena“ downforcea. Međutim, vjeruje se da će ekipe eliminirati ovaj procijenjeni gubitak razvojem i prilagođavanjem aerodinamike preko zime.

Donadoni se dalje dotakao značajne kadrovkse promjene koju je Ferrari napravio ove zime – dolaska Vasseura na čelo ekipe. On tvrdi da je Vasseur ‘oprezno’ krenuo u svoj život sa ‘crvenima’ iz Maranella i da nije nametao velike promjene, što je naišlo na ‘veliko oduševljenje cijele tvornice’.

„Vasseur barem zasasd ne provodi značajnije promjene u timu – umjesto toga se odlučio za kontinuitet, što je uveliko pozdravljeno u tvornici. Čini se da je Vasseur odabrao oprezniji i vjerovatno mudriji pristup svojim prvim mjesecima sa timom. Provođenje velikih promjena odmah nakon dolaska u tim može izazvati kontra efekat. Međutim, neke manje promjene unutar tima će ipak biti urađenje,“ dodao je Donadoni.