Tehnički direktor Mercedesa James Allison je otkrio nove detalje o tome kako se tim savjetovao sa FIA-om po pitanju dizajniranja svog inovativnog DAS sistema.

DAS je na predsezonskim testiranjima izazvao velike kontroverze, kada su kamere ‘ulovile’ Hamiltona i Bottasa kako pomjeraju volan naprijed-nazad i tako mijenjaju horizontalni ugao prednjih točkova.

Allison je rekao da je tim još prošle godine želio implementirati DAS, ali da je prva verzija imala ručicu/polugu na volanu koju su vozači pomjerali, što se FIA-i nije svidjelo.

„DAS smo prvo željeli uvesti 2019. FIA-i smo pokazali svoju ideju i objasnili smo im zašto smo mislili da je ovaj sistem legalan. Nevoljno su se složili da je dvoosovinsko upravljanje zapravo legalno, ali im se nije svidio način na koji je funkcionirao, jer smo drugu osovinu pomjerali polugom, a ne pomicanjem cijelog volana. Rekli su ‘ne, morat ćete pomicati cijeli volan naprijed i nazad. Mislim da su se nadali da su nam izradu učinili previše teškom i da im više nećemo stvarati probleme,“ rekao je Allison.

Allison je istakao glavnog dizajnera momčadi Johna Owena kao najzaslužnijeg za rješavanje problema sa DAS-om.

„Ima jako dobar osjećaj za to da li se nešto može uraditi ili ne, što je jako korisna karakteristika koja nam omogućava da prilično hrabro trošimo novac kada bi većina ljudi imala osjećaj da je ishod prilično neizvjestan. Ali John ima jako dobar osjećaj da li se nešto moće uraditi. John je prihvatio taj izazov, vjerovao je da se to može uraditi, pokazao je to našoj jako talentiranoj grupi mehaničkih dizajnera i oni su između sebe pripremili 2 ili 3 načina na koje se to može uraditi. Odabrali smo najpogodnije rješenje i otprilike godinu dana nakon toga je ‘iskočio’ DAS koji ste vidjeli početkom ove godine,“ dodaje tehnički direktor Mercedesa.