Nakon samo sedmicu dana u kojoj smo vidjeli izuzetno neugodno stanje u Imoli, pred nama je novi trkački vikend u Monaku.

Ulična staza sa novim bolidima će predstavljati pravo iskušenje za sve vozače jer se ulicama Kneževine vozi izuzetno blizu barijerama, tako da najmanja pogreška može koštati oštećenja bolida.

Vozačima i timovima će biti izuzetno važno da na slobodnim treninzima iskoriste potadke koje će im trebati tijekom trkačkog vikenda da prenesu za nedjelju na utrku.

Red Bull je krenuo u tekuću sezonu sa izuzetnim performansama sa kojim su osvojili svih pet trkačkih vikenda. Ovdje će tražiti nastavak serije.

Aston Martin, Ferrari i Mercedes će zasigurno tražiti svoju šansu na uličnoj stazi u pokušaju da zaustave austrijsku momčad. Koliko će uspjeti u toj namjeri, ostaje za vidjeti.

Timovi poput McLarena i Alpine će tražiti svoj put prema bodovima. Iz francuske momčadi najavljuju da bi se mogli boriti sa nekim top bolidima, pa će biti jako zanimljivo vidjeti koliko mogu obje momčadi.

Momčadi od sedmog do desetog mjesta u prvenstvu konstruktora: Haas, Alfa Romeo, AlphaTauri i Williams će tražiti haotičnu utrku kako bi došli u stanje da osvoje bodove.

Da se okrenemo stvarima koji su su povezani za Veliku nagradu Monaka: podaci o stazi, gume, satnica vikenda, DRS zona.

Podaci o stazi:                       

Dužina kruga: 3.337 metara

Broj krugova: 78

Dužina utrke: 260.286 km

Rekord staze: 1:12.909 (Lewis Hamilton 2021.)

DRS

U Monaku praktično da nema DRS zone, ali tu se nalazi zona detekcije 80 metara prije ulaska u zavoj 16, dok je aktivacija 18 metara nakon zavoja broj 19.

 

Gume

Pirelli je za Veliku nagradu Monaka pripremio najmekše komponente u svom asortimanu. Stoga, odabir je C3 (hard), C4 (medium) i C5 (soft) smjesu guma. Pored toga, tu je i najnovija full wet guma, koju je italijanski proizvođač dopremio u Monako Podsjećanja radi, vozači ove godine imaju jedan set guma manje na raspolaganju za razliku od 2022.

Raspored i satnica VN Miamija: