Sin sedmerostrukog prvaka Formule 1 Mick Schumacher je od ove sezone član Ferrarijeve porodice. Poseban odnos ima sa Sebastianom Vettelom, kojeg smatra svojim mentorom i osobom s kojom može razgovarati o sportu.


Osim što je 2019. napredovao u Formulu 2 nakon osvajanja naslova u Formuli 3, Mich Schumacher je postao član Ferrarijeve vozačke akademije. Prije svega je za nostalgične to lijepa priča, jer doziva sjećanja kada je početkom 21. stoljeća kombinacija Schumacher—Ferrari harala Formulom 1. Naravno, riječ je o Mickovom ocu Michaelu.

Upravo je to bio jedan od razloga zbog kojeg se Schumacher mlađi pridružio Ferrarijevoj akademiji vozača, nakon što ga je i Mercedes želio pod svojim okriljem.

„Sama historija je dovoljan razlog,“ objašnjava Schumacher svoju odluku o pristupanju Ferrarijevoj akademiji vozača. „Osjetim privlačnost. Odrastao sam ovdje i uz iznimku jedne sezone sam uvijek vozio za talijanske timove.“

Osim što se brine o vozačkim potrebama svojih juniora, Ferrarijeva akademija vozača nadzire razvoj svojih juniora. Pred Mickom je dug put, jer ima još puno toga za naučiti.

„Ovo je jako velika porodica. Osjećate se ugodno ovdje. Osjećate se kao dio Ferrarijeve porodice.“

Član Ferrarija od 2015. je i Sebastian Vettel. Schumacher ima poseban odnos sa svojim sunarodnjakom. Vettel nikada nije krio da mu je Mickov otac Michael velika inspiracija, uzor i neko na koga se ugleda i da je on jedan od razloga njegovog dolaska u Ferrari. Vettelova velika želja je naslov sa talijanskom ekipom.

Vettel je početkom svoje karijere nosio nadimak ‘Baby Schumi’, jer su ga mnogi vidjeli kao Schumacherovog nasljednika. S legendarnim vozačem Ferrarija je Vettel imao odličan odnos—2007. su prvi put zajedno vozili na Race of Champions, gdje su predstavljali Njemačku, a Michael je savjetovao svog mlađeg sunarodnjaka i bio mu je jedna vrsta zaštite.

Mick na isti način gleda Vettela, sada jednog od veterana Formule 1 i četverostrukog prvaka.

„Imam veliko poštovanje prema njemu. Puno razgovaramo i pokušavam naučiti iz njegovih savjeta. U sportu je dosta duže od mene, tako da mi pomaže svaki razgovor s njim. Ono što je moj otac bio za Sebastiana, to je on za mene—neko s kim sam blizak i neko s kim mogu razgovarati o sportu.“

Schumacher privodi kraju svoju prvu sezonu u Formuli 2, u kojoj je slavio jednu pobjedu. Tokom godine je dobio priliku da testira Ferrarijev ovogodišnji bolid, a testirao je i bolid Alfa Romea.       

Što se tiče njegove debitantske sezone u Formuli 2, kaže:“Nekada sam znao pomsiliti da je sranje, ali to je dio procesa učenja. Teški periodi nas jačaju. Ako u jednom trenutku odete u Formulu 1 i vidite da vas ništa ne ide, onda je pritisak ogroman.“

„Postoje situacije koje mogu u potpunosti slomiti vozača. Međutim, osoba koja je prošla sve to ranije i koja je prošla kroz težak period, nosi se s tim bolje—moje mišljenje.“