Mercedes je povukao svoju žalbu na rezultat VN Abu Dhabija i kako se koristio sigurnosni automobil u završim krugovima utrke. Time je Verstappen i službeno potvrđen kao ovogodišnji prvak, a Mercedes je u kratkoj izjavi koju su objavili danas napisali da ‘pozdravljaju’ potez FIA-e da istraži događaje sa nedjeljne utrke i da zbog toga više nemaju potrebu da nastave sa žalbenim postupkom.

Njemačka ekipa je odmah nakon utrke uložila 2 protesta i bili su ljuti na ishod utrke i način na koji je FIA-in direktor utrka za Formulu 1 odlučio dozvoliti samo nekim vozačima da se vrate u isti krug sa vodećima, te je ubrzao restart poslije sigurnosnog automobila.

Mercedes je tvrdio da bi se utrka završila pod sigurnosnim automobilom da je Masi tačno slijedio pravila, a u tom slučaju bi Lewis Hamilton bio prvak. Suci su međutim odbili oba njihova protesta, te su naveli da Masi po članu 15.3 sportskog pravilnika ima pravo nadjačati neka pravila i ima potpuno pravo da odlučuje kako će se koristiti sigurnosni automobil.

Nakon što su obavijestili FIA-u da će se žaliti na rezultat utrke, Mercedes je imao vremena do četvrtka navećer da se odluči da li će nastaviti sa žalbenim postupkom ili ne. Međutim, pošto je FIA u srijedu navečer objavila da će istražiti cijeli slijed događaja u završnoj fazi utrke u Abu Dhabiju, Mercedes je bio stava da je bolje da se fokusiraju da poboljšaju pravila umjesto da se bore da promijene rezultat.

U izjavi koju su ‘upakovali’ kao pismo svojim navijačima, Mercedes je naveo da im je bilo teško ‘probaviti’ ono što se desilo pred kraj nedjeljne utrke.

Uskoro opširnije…

 „Otišli smo iz Abu Dhabija u nevjerici zbog onog čemu smo upravo svjedočili. Naravno, izgubiti utrku je dio sporta, ali je potpuno drugačije kada izgubite vjeru u utrkivanje. Zajedno sa Lewisom smo pažljivo razmotrili kako odgovoriti na događaje sa finalne utrke sezone Formule 1.“

„Uvijek smo bili vođeni ljubavlju prema ovom sportu i vjerujemo da se svako natjecanje treba osvojiti na osnovu zasluga. U nedjeljnoj utrci, uključujući i nas, su se desile mnoge stvari koje mnogi smatraju da nisu ispravne.“

Mercedes pojašnjava da će držati FIA-u odgovornom za istragu kojom će analizirati događaje sa VN Abu Dhabija, kako bi poboljšali svoj pravilnik i procedure za budućnost.

„Ekipa Mercedesa će aktivno raditi sa ovom komisijom na izgradnji bolje Formule 1—za svaki tim i svakog navijača koji voli ovaj sport jednako kao i mi. Smatrat ćemo FIA-u odgovornom za ovaj proces i ovim povlačimo svoju žalbu.“

Za kraj su čestitali Maxu i Red Bullu na vozačkom naslovu:

„Želimo izraziti naše iskreno poštovanje Maxu Verstappenu i Red Bull Racingu na vašim postignućima ove sezone. Učinili ste ovu sezonu za naslov prvaka Formule 1 uistinu epskom. Max, čestitamo tebi i cijelom tvom timu. Radujemo se što ćemo se slijedeće sezone boriti sa vama na stazi.“