Toto Wolff kaže da Mercedes podržava Red Bullov poziv na zamrzavanje razvoja motora nakon F1 sezone 2021.

Red Bull želi preuzeti Hondino intelektualno vlasništvo i samostalno proizvoditi svoje F1 motore nakon što se japanski proizvođač povuče iz sporta na kraju naredne sezone, ali kako bi se to desilo, Red Bullu je potrebno da se od početka 2022. zamrzne razvoj motora.

Šef Mercedesove F1 ekipe Toto Wolff smatra da F1 treba zamrznuti razvoj motora kako bi se pomoglo Red Bullu.

“U potpunosti razumijem njihov stav. Oni se ne žele vratiti statusu klijenta. Žele biti tvornička ekipa i imaju sposobnosti da modificiraju i optimiziraju motore. Možda i Honda sprema neke stvari koje ih uvjeravaju da će dobiti više performansi iz motora. Ali mislim da bismo trebali uraditi sve kako bismo Red Bullu dali tu mogućnost,” rekao je Wolff.

Ako Red Bull ne uspije osigurati dobavljača motora do juna slijedeće godine, trenutni proizvođač sa najmanje klijenata bi im bio dužan isporučivati motore, a u tom slučaju bi to bio Renault—njihove motore je Red Bull koristio do kraja 2018. prije prelaska na Hondu.

Međutim, njihov odnos nije baš najbolji te se saradnja i završila zbog konstantnih ‘trzavica’, a iz Red Bulla su nekoliko puta isticali da im je prioritet osigurati Hondino intelektualno vlasništvo.

“Mislim da ono ne žele povratak u status klijenta. Iskreno vjerujem da je Honda odradila jako dobar posao i da spremaju nešto što ohrabruje Red Bull. Ali isto tako razumijem da ne žele ulaziti u financijski rat sa ostalim proizvođačima u razvoju motora. Ovo je razuman prijedlog i želio bih ga podržati.”

“Mislim da je Red Bull izuzetno važan brend za Formulu 1 i trebamo uraditi sve da zadržimo njihove dvije ekipe u Formuli 1 i da im pomognemo sa opcijom tvorničke ekipe,” dodao je Wolff.

Međutim, Ferrari i njegovi klijenti su veliki protivnici zamrzavanja razvoja motora s obzirom da je Ferrarijev motor trenutno najslabiji na gridu. Talijanska ekipa je platila najveći ceh novih tehničkih direktiva i njihov motor je doživjeo veliki pad u odnosu na prethodnu godinu—navodno prema njemačkom AMuS-u, Ferrari je ‘zbrzao’ proces proizvodnje novog V6 motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kako bi ga prilagodili novim pravilima i da je to najveći razlog velikog zaostatka sa motorom kojeg trenutno imaju.

Renault s druge strane podržava prijedlog zamrzavanja razvoja motora samo ako bi svi proizvođači do kraja 2021. bili na jednakoj razini.