Formula 1 je prije izvjesnog vremena najavila novi kalendar za sezonu 2020. s osam utrka u periodu od oko dva mjeseca. Bit će to intezivno prvenstvo sa malo pauze i mnogo uzastopnih vikenda, toliko da će Svjetsko prvenstvo započeti s tri utrke zaredom.

Sve ovo će imati značajan utjecaj na program timova u odnosu na planirani, ali i na radnu snagu momčadi koji je morati ostati izvan kuće duže vrijeme – tako da će i zbog toga imati manje vremena za odmor.

Da bi objasnio kako će ovaj novi kalendar (koji još nije u cjelosti naznačen za neevropske termine) utjecati na sezonu, bio je Mercedes, koji je kroz izjavu objasnio kakvi će to sve izazovi biti.

„Ovisno o čemu govorimo. S inženjerskog stajališta, učinci će biti manji nego što možemo očekivati. Timovi Formule 1 imaju za cilj izgraditi bolid koji se dobro uklapa u svaku stazu, tako da revidirani kalendar ne bi trebao da ima preveliki utjecaj na bolid i njegov razvojni program. Ali bit će nekih razlika, jer ćemo ići na određene staze u različito doba godine i to će već utjecati na stazu, a i bolid – tačnije, na okolnu temperaturu,“ rekao je Toto Wolff za Sky Germany.

Članovi tima će se također morati dodatno potruditi, što će zahtijevati da kad budu imali vremena za odmor i kojeg će provoditi kod kuće, zahtijevat će život u izoliranom okruženje većim djelom kako bi se spriječile moguće zaraze.

„Novi kalendar će također imati veći utjecaj na članove tima. Trostruki vikendi su zaista izazov za momčad, jer imaju manje vremena između utrka za postavkama bolida. Također će biti intezivniji za članove tima koji će morati duži period provoditi daleko od kuće – gdje će morati ostati u nekoj vrsti balona. Međutim, ono što je jasno jeste da će ako atmosfera dva dana u Silverstoneu bude dobar pokazatelj, kompletan tim biti spreman da se ubrzo vrati na stazu.“