Šef Mercedesa, Toto Wolff kaže da posvuda imaju problem nakon što je opisao W11 Lewisa Hamiltona nakon prvog dana VN Štajerske.

Iako nije uživao u performansama tijekom prve slobodne sesije na Red Bull Ringu, Valtteri Bottas je na drugom treningu završio na drugom mjestu sa zaostatkom od 0.043 iza najbržeg Maxa Verstappena. Međutim, Hamilton je bio iznenađenje obzirom da je završio na šestom mjestu i zaostatkom za Bottasom od 0.6 sekundi.

Drugi trening je bio znatno pojačan nego što je to uobičajeno. Vozači su odradili znatno više brzih krugova kako bi formirali mogući startni red ako se kvalifikacije ne održe zbog predviđenih obilnih pljuskova na stazi.

Wolff tvrdi da Hamiltonov program nije bio uobičajen tokom drugog slobodnog treninga, jer nije imao svoje najbrže vrijeme iz razloga što bolid Mercedesa ima problema na svim mjestima.

„Dugo smo razgovarali o tome, ali smo na kraju ušli u sesiju malo ‘ustegnuti’. Nije korištena sva snaga, ali je također vrlo sporo kružio (stazom),“ kaže šef Mercedesa.

„Nije bio niti potpuni napad, ali niti polovični – već smo dodali malo više. Recimo, ostvarili smo razinu performanse koje obično ne vozimo petkom. Malo smo u mraku, pogotovo sa Lewisovim vremenom. Postoji problem sa bolidom,“ dodao je.

„U ovom trenutku ne znamo šta je. Bolid se nalazio na ‘svim’ mjestima: bilo da su to spori ili srednje brzi zavoji. Ali za sve imamo podatke na ekranima, a za to morate izdvojiti vremena da pregledate.“

Malo bi bilo iznenađujuće vidjeti Mercedes kako priprema motor za kvalifikacije, ali na pitanje da li ekipa skriva  nešto u rukavu kao što su to do sada obično radili, Wolff nije bio samouvjeren ili blefira.

„Više ne toliko. U odnosu na prošlu sedmicu, Verstappen se poboljšao, a posebno se Racing Point popravio,“ uvjerava on. „Svi drugi su sporiji, kao i mi. Ali ima mnogo razmišljanja i prikupljenih podataka kako bismo vidjeli gdje su performanse.“

Hamilton je W11 opisao kao „relativno normalan, ali je bio prilično daleko“. Također je rekao da se dobro osjećao na prvom slobodnom treningu i na početku druge sesije. Tada je počeo padati“.