Felipe Massa nije uvjeren da će ‘novi’ povratak Fernanda Alonsa u Formulu 1 od sezone 2021. biti isti kao kad je rekao doviđenja, te da bi ga mogao zadesiti isti slučaj kad se Michael Schumacher vratio iz mirovine.

Brazilac je bio timski kolega sa oba svjetska prvaka u Ferrariju tijekom osam godina provedenih u talijanskoj momčadi gdje je ostvario 11 pobjeda i na momenat je imao naslov u rukama 2008. godine.

Dok je Massa bio partner Alonsu, Schumacher, koji se povukao 2006. godine se ponovo vratio 2010. godine sa Mercedesom s kojim je proveo tri sezone. Nijemac je u tom periodu uspio osvojiti svoje zadnje postolje na VN Evrope 2012. godine, prije nego što se zauvijek povukao iz sporta.

Alonso je izbivao godinu dana manje od Schumachera, a u periodu izvan Formule 1 je sudjelovao na 24 sata Le Mansa gdje je pobijedio, te WEC prvenstvu, pored toga je sudjelovao u Dakar Rally i Indianapolis 500.

Španjolac je došao u iskušenje da se vrati u Formuli 1 već treći put sa Renaultom, zamijenivši Daniela Ricciarda koji će voziti u Mclarenu. Međutim, Massa je sumnjičav oko novog povratka i nije baš uvjeren da će njegov bivši kolega uspjeti iz nekoliko razloga.

„Fernando je fenomen, talent koji je teško pronaći među vozačima,“ rekao je Massa. „Međutim, mora se imati na umu da dolazi u momčad koja nije na najvišim pozicijama, a dvije godine je bio izvan F1.“

„Ne treba skrivati da to može biti negativan učinak, kao što se dogodilo Schumacheru, koji je bio izvan (F1) tri godine i nije se vratio na prvobitnu razinu,“ dodaje on.

„Godine su također faktor. Fernando će imati 40 godina i borit će se 20-25 godina ‘starim’ vozačima. Starosna dob je problem, ali mora se priznati da je Alonso talent i da može to dobro odraditi. Za Formulu 1 je dobro što se Fernando vraća.“

Brazilac se zatim dotakao suparništva između njega i Schumachera, te sebe i Alonsa dok je bio njihov timski kolega. Smatra da je Schumacher bio poput učitelja, dok je sa Alonsom to bilo suparništvo – uz dodatak da je Schumacher bolji vozač od Španjolca.

„Schumacher je bio poput učitelja. Nije imao ono suparništvo koje sam imao s Alonsom toliko godina (provedenih) zajedno,“ pojašnjava on. „Bilo je to dugogodišnje natjecanje i iskreno, bilo je teže – iako je istina da su to bile različite situacije.“

„Kao vozač, rekao bih Schumacher, jasno. Istina je da Fernando nije imao toliko konkurentnih bolida kao Michael, ali Schumacher je osvojio sedam naslova i pobijedio na 91 utrci. Brojevi su važni i to čini razliku.“