Red Bullov motorsportski savjetnik Helmut Marko kaže da će Pierre Gasly biti pod lupom u svojoj prvoj sezoni sa austrijskom momčadi.


Gasly je zaradio promociju u Red Bull nakon svoje prve pune sezone u Formuli 1 sa Toro Rossom, te će zamijeniti Daniela Ricciarda koji je prešao u Renault.

22-godišnjak je morao biti strpljiv kako bi zadobio povjerenje Red Bulla, jer ga je austrijska momčad stavila u Super Formulu za 2017. nakon što je osvojio naslov u GP2 seriji 2016. godine. Sada su ga ‘Bikovi’ za 2019. uparili sa Maxom Verstappenom.

Marko kaže da će Gasly biti pod lupom u svojoj prvoj sezoni sa Red Bullom i upozorio ga je u slučaju da ne ispuni očekivanja:“Formula 1 je takva. U nogometu, ako ne igrate dobro, sjedite na klupi,“ upozorava Marko, koji međutim smatra da je uvjeren da Francuz može odraditi posao.

„Gasly je pokazao brzinu, ali, naravno, morat ćemo ga malo naučiti disciplini. Ali isto tako, podrška momčadi je drugačija. Uvjereni smo da može odraditi posao.“ 

Gasly je sa Toro Rossom odradio 26 utrka, više nego Sebastian Vettel (25), Max Verstappen (23) i Daniil Kvyat (19) kada su iz Faenze prešli u Milton Keynes.

Najbolji rezultat karijere zasad mu je četvrto mjesto u Bahreinu—iako je istakao da se može popraviti u dosta područja za narednu sezonu, Gasly je zadovoljan svojom debitantskom sezonom, kojoj je dao ocjenu 8,5 od 10.

„U prvoj punoj sezoni mi je cilj bio da uradim maksimum sa paketom koji sam imao. Znao sam da ću imati 2,3,4 prilike da osvojim veliki broj bodova. Te prilike su nam došle u Bahreinu [četvrto mjesto], Budimpešti [šesto mjesto] i Monaku [sedmo mjesto]—rekao bih da su to tri utrke u kojima smo uspjeli napraviti pravu stvar.“

„U Bahreinu sam morao odraditi dobre kvalifikacije u pravo vrijeme kako bih imao čist zrak u utrci—to sam uspio uraditi. U Monaku sam morao ući u Q3 i osvojiti bolju startnu poziciju—to smo uradili. Po kiši u Budimpešti u kvalifikacijama sam uspio ući u Q3 i imao sam dobru startnu poziciju. To su bile utrke u kojima smo imali bolje performanse u usporedbi s ostalima i uspjeli smo to iskoristiti kada je bilo bitno,“ rekao je Gasly.