Nico Hulkenberg je pojasnio zašto se ne boji Daniela Riccarda, a kritički se osvrnuo na Renaultove ovogodišnje performanse. Otkrio je i šta očekuje od 2019.


Njemački vozač je ove sezone osvojio sedmo mjesto u poretku vozača i odigrao je ključnu ulogu u Renaultovom osvajanju četvrtog mjesta u poretku konstruktora. Naredne godine će Hulkenberg imati veliki izazov u liku Daniela Ricciarda, koji je Red Bull zamijenio žuto-crnom momčadi, ali se bivši vozač Williamsa, Force Indije i Saubera ne plaši Australca.

Hulkenberg dugo ima reputaciju vozača koji je vrijedan mjesta u nekoj od top momčadi, a dolazak višestrukog GP pobjednika Ricciarda će biti njegov dosad najveći test u karijeri.

„Samo naprijed sa izazovom! Svi kuhamo samo vodom,“ rekao je Hulkenberg, koji je u poretku vozača ove godine završio samo jedno mjesto iza svog budućeg timskog kolege. „Ne bojim se nikoga! Naravno da može biti jako izazovno i možda ću morati ubaciti u višu brzinu—ali vidjet ćemo.“

Nijemac je ove godine imao jasnu prednost nad Sainzom, pogotovo u jednom brzom krugu—ali kvalifikacije su uvijek bile Hulkenbergova specijalnost. Porazio je Španjolca 13:6 u kvalifikacijskom duelu, a u utrkama koje su obojica završili je 8 puta dolazio prije do cilja. Novi vozač McLarena je imao na kraju 16 bodova manje od Hulka, ali je Nijemac imao čak 7 odustajanja naspram Španjolčeva tek 2.

Upitan da li je očekivao više od Sainza, Hulkenberg je odgovorio:“Ne bih to tako rekao. On je sjajan vozač, jako konkurentan i brz, On je imao važnu ulogu u daljnjem razvoju tima. Imali smo dobru saradnju. Naravno da je važno poraziti timskog kolegu, ali ljudi u timu znaju šta se zapravo dešava. Osim toga je važno da tim pokazuje napredak.“

Na papiru je Renault ostvario značajan napredak u odnosu na 2017. Nakon šestog mjesta prošle godine, ove godine su se popeli na četvrto mjesto—ali su u drugom dijelu sezone imali dosta problema. Osim toga je zaostatak za vodećim momčadima veći od sekunde po krugu, a u dosta utrka su ih vodeći obilazili za cijeli krug.

„To nije lijepo, ali je impresivno kakve su sve performanse moguće. Moramo više raditi, kako bismo to sprječili. Što se tiče tehničke strane i razvoja, nismo ispunili svoja očekivanja. Kao tvornički tim moramo praviti korake naprijed.“