Red Bullov motorsportski savjetnik Helmut Marko kaže da je njegova momčad u Monaku bliže Mercedesu nego što su to očekivali i zaostatak za Srebrnim strijelama procjenjuje na oko 2 desetinke.

Iako je Red Bull drugi slobodni trening završio 8 desetinki iza Mercedesa, Helmut Marko vjeruje da to nije pravi odnos snaga između ove dvije momčadi. Max Verstappen je na prvom treningu bio između dva Mercedesa, s 0,059s zaostatka za najbržim Hamiltonom.

Na drugom treningu je Nizozemac imao problema sa curenjem vode iz radijatora, te je dosta vremena proveo u boksu. U tim okolnostima nije mogao pokazati puni potencijal svog RB15 i završio je desetinku iza timskog kolege Pierrea Galsya na šestom mjestu.

Marko svoj optimizam temelji na tome što je Verstappen u normalnim okolnostima bio pola sekunde brži od Gaslya i smatra da je Red Bull samo 2 desetinke iza Mercedesa u Monaku:

„Bliže smo Mercedesu nego što smo očekivali. Mislim da su na kraju samo 2 desetinke brži od nas. Ali nikada ne znate kada će ubaciti u Mazepin-Mode,“ rekao je Marko.

Pozadina: Nakon što je drugorazredni vozač Formule 2 Nikita Mazepin postavio najbolje vrijeme drugog dana testiranja u Barceloni, a prijašnji izraz za Mercedesov posebni režim rada u kvalifikacijama ‘party mode’, Marko je zamijenio sa izrazom Mazepin-Mode.

On dodaje:“Mazepinovo najbolje vrijeme pokazuje šta Mercedes zapravo može kada do toga dođe. Za sport to nije dobro što je to uopće moguće.“

Mišljenja je da je Red Bull druga najbrža momčad iza Mercedesa u Monaku.

„Ferrari je i u Monaku imao degradaciju guma, što je nevjerovatno. Ne znam šta oni rade.“