Red Bullov motorsportski šef Helmut Marko kaže da je „optimističan“ po pitanju Honde i vjeruje da će ih japanski proizvođač 2019. dovesti na razinu Mercedesa i Ferrarija—njihovih glavnih F1 konkurenata.

Red Bull je nakon 12 godina sa Renaultom odlučio preći na Hondine motore od 2019., nakon što ih je japanski proizvođač impresionirao stopom razvoja u 2018. sa njihovom juniorskom momčadi Toro Rossom.

‘Bikovi’ su već neko vrijeme imali kompliciran odnos sa Renaultom, pošto francuski proizvođač nije mogao parirati Mercedesovim i Ferrarijevim pogonskim jedinicama, zbog čega se Red Bull borio za pobjede samo na stazama na kojima je snaga motora igrala manju ulogu—jer su taj deficit mogli nadoknaditi šasijom.

Međutim, Marko je ohrabren onim što Honda pokazuje, a misli da će ih Japanci 2019. dovesti na razinu Mercedesa i Ferrarija.

„Hondini brojevi nas čine stvarno optimističnima. Hondin motor je već iznad Renaultovog motora. Ako kombinirate naše GPS podatke sa Hondinim podacima—bit ćemo na Mercedesovoj i Ferrarijevoj razini,“ kaže Marko.

„Naravno da oni [Mercedes, Ferrari] ne spavaju, ali oni su već toliko visoko da više ne mogu praviti velike iskorake.“

Iako je teško očekivati da će Honda biti jednaka Mercedesu i Ferrariju, Marko vjeruje da Red Bull svojom šasijom može nadoknaditi određeni deficit—samo je potrebno da Honda bude u tom regionu.

„Čak iako bismo bili 10—20 KS iza—to se ne bi razlikovalo od naše Renaultove ere sa V8 motorima. To bismo mogli nadoknaditi—a po prvi put ćemo imati ‘party mode’!“ dodao je Marko.