Kevin Magnussen ističe kvalitetna poboljšanja koja je njegova momčad uradila na ovogodišnjem bolidu kao razlog njihove dobre forme.


Haas je trenutno u velikoj borbi sa Renaultom za četvrto mjesto, a od francuske momčadi imaju samo osam bodova manje. Nakon odličnog starta prošle godine, Haas je osvojio samo četiri boda u posljednje četiri utrke sezone, ali su u 2018. zadržali visoku razinu konkurentnosti, a Magnussen vidi jasne razloge zašto je bolid ostao brz tijekom cijele godine.

„Mislim da postoji nekoliko stvari koje se ističu ove godine,“ rekao je Magnussen. „Jedan od njih je očito iskustvo. Tim raste svake godine. Svi koriste svoje iskustvo da budu sve bolji i bolji, dok istovremeno stiču sve više iskustva.“

„Mislim da se isto tako kvaliteta, u smislu pravljenja bolida, poboljšala i da je mnogo bolja. Bolji smo u tome da zapravo namjestimo bolid kako želimo, bez sitnih pogrešaka u produkciji bolida. Kvaliteta toga je puno bolja i mislim da to jako dobro doprinosi performansama.“

„Naše poznavanje guma se dosta poboljšalo. U Formuli 1 su Pirellijeve gume veoma nezgodne, a naše razumijevanje i kontroliranje njihovog ponašanja se dosta poboljšalo ove godine. Rekao bih da su to glavne stvari u našem rastu ove godine.“

Magnussenov timski kolega Romain Grosjean vjeruje da su ta poboljšanja plod činjenice da Haas tijekom 2017. nije bio u potpunosti shvatio i iskoristio potencijal svog bolida.

„Ove godine smo napravili dobar korak naprijed. 2017. je bila možda godina u kojoj smo podbacili, ali smo se 2018. vratili na planirani put. Tim je također dosta porastao i poboljšao se u svakom području. Ima još uvijek mjesta za napredak, što je nevjerovatno za vidjeti,“ kaže  Grosjean.

Iako se čini da Haas trenutno ima prednost u performansama nad Renaultom u ovoj fazi sezone, šef američke momčadi Gunther Steiner kaže da ne želi stavljati prevelik pritisak na svoju ekipu da odmah dostigne zaostatak od 8 bodova.

„Ne želim ih uloviti brzo: sve dok ih ulovimo nakon Abu Dhabija, bit će okej. Ne žurim,“ rekao je Steiner. „Još uvijek je teško. Znam da imamo još četiri utrke, ali oni nisu bili pretjerano dobri u Japanu i imali su više sreće od nas da dođu do jednog boda, ali njihove performanse i brzina nisu bili dobri. To ne znači da neće biti dobri u Austinu ili Meksiku.“

„Moramo biti na oprezu i raditi dobar posao. Još uvijek nismo tu i nastavit ćemo se boriti, ali ispred nas je dug put, četiri utrke, što je 20% šampionata,“ dodao je Steiner.