Lewis Hamilton je pobjedio u Montrealu, iako je ciljem prošao drugi. Peterostruki prvak, tako dolazi do svoje pete pobjede u sezoni, a ekipa Mercedesa do sedme konstruktorske. Razlog je što Vettel je dobio vremensku kaznu od 5 sekundi. Nijemac u 48. krugu izlijeće u prvoj šikani, nakon čega se vratio na stazu ispred Hamiltona. Sudije su ovaj potez okarakterisale kao ‘neispravan’ način vraćanja na stazu i da ga je Britanac morao izbjegavati. Vettel, koji je vodio od starta  pa do cilja je završio drugi. Charles Leclerc se smjestio na treće mjesto. Valtteri Bottas je 4., Max Verstappen 5., Daniel Ricciardo 6., Nico Hulkenberg 7., Pierre Gasly 8., Lance Stroll 9. i Daniil Kvyat zatvara top 10 osvajač bodova na VN Kanade.


Već u uvodu utrke Hamilton je javio da ima problem. Ubrzo mu javljaju da nema problema. Start je protekao poprilično u redu. Vettel, Hamilton, Leclerc i Ricciardo su zadržali svoje poziciji. U drugom krugu dolazi do incidenta u kojem je učestvovao Albon, koji je morao na promjenu prednjeg krila. Sainz već u 4. krugu ide na najtvrđe gume. Sebastian Vettel u 6. krugu polako diže prednost preko 2 sekunde. U međuvremenu, Verstappen prelazi Norrisa za poziciju 8. Pierre Gasly u 8. krugu ide u boks i postavljaju mu hard gume. Ricciardo u 9. krugu ide u boks, pa je i on na hard gumama.  Lando Norrisu puca zadnji ovjes lijeve gume 1, te izazvao žutu zastavu.

Verstappen puše za vratom Bottasu. Riciardo prelazi Strolla i dolazi na poziciju 7.Vettel u 16. krugu ime preko 2,5s prednosti nad Hamiltonom. Nico Hulkenberg u 17. krugu ide u boks i stavlja hard gume. Leclerc u međuvremenu vozi najbrži krug. Vettel dobija poruku da prelaze na plan „B“. Ubrzo istu poruku dobija i Leclerc. Leclerc ima novi najbrži krug 1:16.515, s kojim se približava Hamiltonu na 3 sekunde. Trenutni poredak: Vettel, Hamilton, Leclerc, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hulkenberg, Stroll, Gasly i Giovonazzi zatvara top 10. Vettel dobija poruku iz boksa da pritisne.

Leclerc u međuvremenu vozi najbrži krug. Vettel dobija poruku da prelaze na plan „B“. Ubrzo istu poruku dobija i Leclerc. Leclerc ima novi najbrži krug 1:16.515, s kojim se približava Hamiltonu na 3 sekunde. Trenutni poredak: Vettel, Hamilton, Leclerc, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hulkenberg, Stroll, Gasly i Giovonazzi zatvara top 10. Vettel dobija poruku iz boksa da pritisne. Vettel u 27. krugu ulazi u boks i stavlja hard gume.

Hamilton ulazi u 29. krugu u boks, stavlja hard gume. Ali, Vettel postavlja njbrži krug i zadržava poziciju ispred Hamiltona. Bottas u 31. krugu također ulazi u boks, te mu stavljaju hard gume. Finac se vraća na poziciju 6. Leclerc u 34. krugu stavlja hard gume i izlazi iza Verstappena, koji je na trećoj poziciji. Leclerc u narednom 36. krugu prelazi Verstappena i dolazi na poziciju 3. Hamilton bilježi najbrži krug i dolazi Vettele na 1,1 sekundu u 39. krugu. U međuvremenu, Bottas prelazi Ricciarda.

Hamilton ‘prži’ gume, pa mu Vettel biježi na 1,4 sekunde. Vettel u tim trenucima dolazi do najbržeg kruga 1:15.208. Lance Stroll ulazi u boks u 46. krugu i stavlja hard gume. Kanađanin je trenutno 10.Vettel u 48. krugu pravi grešku i prelazi preko trave, ali ostaje ispred Hamiltona. Max Verstappen u 49. krugu je u boksu i ide na medium gume. Vettel je pod istragom.

Vettel bilježi najbrži krug 1:14.903. Umeđuvremenu, Bottas je vlasnik najbržeg kruga. Suci su odlučili da Sebastian Vettel bude kažnjen sa 5 sekundi vremenske kazne.

Raikkonen u 60. krugu stavlja soft gume. Finac je na 15. mjestu. Charles Leclerc ponovo dolazi do najbržeg kruga 1:14.356. Na 5 krugova prije kraja, Vettel i Hamilton su ponovo u borbi. Stroll prelazi Sainza i dolazi na poziciju 9. Bottas ulazi u boks i stavlja soft gume. Krug prije kraja, Finac postavlja najbrži krug i dobija bonus bod.

KONAČNI POREDAK

IMAGE:@F1