Šef Red Bulla Christian Horner kaže da je integracija novog Hondinog motora u novi Red Bullov bolid za 2020. godinu „umjetničko djelo“.


Prošle sedmice u srijedu je Max Verstappen na Silverstoneu isprobao novi Red Bullov bolid za 2020. godinu u sklopu filmskog dana, tokom kojeg je Nizozemac imao pravo odraditi 100 km.

Momčad je bila izuzetno zadovoljna prvom vožnjom novog bolida, tokom koje su testirali osnovne sisteme bolida i motora. Red Bull 2020. započinje svoju drugu sezonu sa Hondom u kojoj očekuju iskorak i borbu za naslov, nakon jako uspješne prve sezone, tokom koje su ostvarili 3 pobjede.

Na početku prošle godine je Red Bull imao određenih problema sa svojom šasijom zbog integracije Hondinog motora, ali se to tokom sezone popravilo. Šef momčadi Christan Horner je ovogodišnju integraciju Hondinog motora u RB16 šasiju nazvao ‘umjetničkim djelom’.

„Imali smo sjajnu debitantsku sezonu sa Hondom i partnerstvo je sve jače i jače. Zima je bila jako pozitivna, trud koji je uložen iza kulisa je impresivan. Ostvareni su dodatni koraci naprijed i u polju motora i u polju šasije. Potpuna integracija pogonske jedinice u bolid je umjetničko djelo,“ rekao je Horner.

Red Bull je de facto Hondina tvornička momčad, što im dozvoljava da učestvuju i u dizajniranju komponenti motora, tj. da zajedno sa svojim dobavljačem rade na integraciji motora u šasiju—dok su prije sa Renaultom prema njihovom motoru morali prilagođavati šasiju.