Charles Leclerc je ‘spustio’ očekivanja uoči početka nove sezone Formule 1 i kaže da od Ferrarija ne treba očekivati čuda nakon jako teške prošle sezone.

Ferrari je imao prosječan trodnevni test u Bahreinu. Završili su među vodećim ekipama što se tiče pređenih kilometara, ali njihov novi SF21 nije pokazao puno što se tiče performansi. Stručnjaci koji su promatrali bolide na stazi također nisu pretjerano oduševljeni Ferrarijevim novim bolidom, iako su svi složni u tome da je napravljen korak naprijed u odnosu na prošlu godinu.

Veliki problem Ferrariju predstavlja ograničen tehnički pravilnik kada je u pitanju razvoj. Sve ekipe su morale nastaviti prošlogodišnje šasije, pa prostor za manevar nije bio previše velik. Ferrarijev glavni fokus preko zime je bio novi motor, kojeg su uspjeli značajno poboljšati, ali bi prema procjenama taj motor i dalje trebao biti 20-30KS slabiji od Mercedesovog.

Leclerc je tokom testiranja rekao da je novi bolid bolji, ali je spustio očekivanja i kaže da Ferrari ove godine neće napraviti nikakvo čudo:

„Tehnički pravilnik nam ne dozvoljava da uradimo na bolidu sve što želimo. Zbog toga SF21 nije revolucionaran, već je to evolucija SF1000. Pokušat ćemo biti bolji nego prošle godine, ali ne treba očekivati nikakva čuda. Moramo biti realistični. Iako se nadam tome, ove godine se nećemo boriti za naslov,“ rekao je Leclerc.

Ferrari je svoja dva razvojna tokena iskoristio za razvoj novog zadnjeg kraja, a Leclerc je rekao da novi bolid ima bolje karakteristike upravljanja nego SF1000.

„Balans bolida je bolji, to se značajno popravilo. Upravljivost bolida je bolja ove godine.“

Leclerc ističe da je Ferrari motiviran da se vrati na vrh, ali je svjestan da je u pitanju proces koji će potrajati neko vrijeme.

„Još uvijek je rano da govorimo o performansama bolida. Kada sam govorio o tome da moram vratiti Ferrari na vrh, u pitanju je bio srednjoročni-dugoročni cilj. Nisam govorio direktno o 2021.“

„Mislim da nismo uspjeli ukloniti sav zaostatak za drugim timovima. Uspjeli smo ih malo uloviti, ali ne treba očekivati čuda. Znaci su pozitivni, odradili smo dobar posao, ali to neće biti dovoljno da se vratimo na razinu iz 2019. Ne smijemo zaboraviti gdje je Ferrari bio prošle godine. U Formuli 1 je za sve potrebno vrijeme,“ dodao je Leclerc.