Ferrari  je sve svoje karte za budućnost bacio na Charlesa Leclerca koji iza sebe ima odličnu sezonu, a Monežanin im želi uzvratiti tako što slavnu talijansku ekipu želi vratiti na prvo mjesto.

Ferrarijev post u Formuli 1 traje od 2008. godine kada su osvojili svoj posljednji konstruktorski naslov, dok od 2007. godine čekaju na vozački naslov.

U posljednjoj deceniji je Ferrari 2010., 2012., 2017. i 2018. bio u kombinacijama za naslov (vozački), ali im je uvijek nedostajao onaj posljednji korak. Prvo Alonso nije uspjevao vratiti naslov u Maranello, a nakon njega ni Vettel, koji će na kraju ove godine napustiti ekipu poslije 6 sezona.

Ferrari je svoje karte bacio na Charlesa Leclerca, koji je u posljednje dvije sezone zasjenio svog puno iskusnijeg i uspješnijeg timskog kolegu Sebastiana Vettela, a ukazano povjerenje Leclerc želi vratiti naslovom:

“Moj cilj je vratiti Ferrari tamo gdje ovaj tim zaslužuje da bude, a to je zasigurno prvo mjesto. Dajem sve od sebe da se to ostvari i to je nešto o čemu sanjam od malena,” rekao je Leclerc.

Ferrari je ove godine debelo podbacio, a najveći uzrok tome su kontroverze oko legalnosti prošlogodišnjeg motora, zbog kojih je FIA izdala nekoliko tehničkih direktiva kojima je željela zatvoriti sve potencijalne sive zone, a pošto je Ferrarijev motor bio u sivoj zoni, najviše su ih i pogodile ove direktive.

Ferrari je na loš početak sezone reagirao značajnom tehničkom restrukturom te su kreirali odjel za razvoj performansi, što je urodilo plodom, jer je SF1000 u zadnjih nekoliko utrka postao značajno konkurentniji unatoč nekonkurentnom motoru—u posljednjoj utrci u Turskoj su 3. i 4. mjestom ostvarili najbolji rezultat u ovoj sezoni.

Leclerc ističe da je Ferrarijev intenzivan program razvoja donio rezultate:

“Najveći problem ovogodišnjeg bolida su generalne performanse. Bolid je jako težak za voziti, ali u posljednjih nekoliko utrka smo donijeli nadogradnje koje su funkcionirale. Korak po korak postaje bolje. Donijeli smo nekoliko aerodinamičkih dijelova da poboljšamo stabilnosti vozne karakteristike bolida i upalilo je,” istakao je Leclerc.

Monežanin je prokomentirao i uticaj kojeg je na njegov razvoj imao timski kolega Sebastian Vettel. Leclerc je također poprimio neke navike od njemačkog vozača, što se dalo vidjeti na predsezonskim testiranjima gdje je Leclerc uslikan kako u malu teku zapisuje svoja zapažanja o bolidu—što je Vettelova uobičajena praksa. Nijemac je poznat po svojoj analitičnosti, marljivosti i obraćanju pažnje na najsitnije detalje.

“Zahvaljujući Sebu sam napredovao kao vozač, ali i kao osoba. Bio sam impresioniran načinom na koji radi sa timom, načinom na koji analizira pdodatke i kako daje povratne informacije. Jako je profesionalan i svi ga poštuju. Čak iako smo imali nekih problema na stazi kao u Brazilu prošle godine, uvijek smo poštovali jedan drugog,” dodaje vozač Ferrarija.