Iako je optužbe svog sina Maxa nazvao ‘ne baš najpametnijim’, Jos Verstappen kaže da ono što Ferrari radi ‘nije moralno’.


Legalnost Ferrarijevog motora je došla u pitanje tokom trkaćeg vikenda za VN SAD-a, kada je Red Bull poslao upit FIA-i oko dizajna pogonske jedinice, nakon čega je FIA izdala tehničku direktivu koja objašnjava šta je legalno a šta ne po pitanju mjerenja protoka goriva.

Sumnja se da je Ferrari između mjernih područja (pošto se protok nije mjerio kontinuirano) ubacivao više goriva u proces sagorijevanja, što donosi veći snagu motora u određenom vremenskom periodu. S obzirom da je Leclerc u Americi završio 52 sekunde iza pobjednika Bottasa na četvrtom mjestu, počele su špekulacije kako je nova tehnička direktiva uticala na njihove performanse.

Ferrari je to naravno sve negirao, a Max Verstappen ih je optužio za varanje, na šta su mu Leclerc i Binotto oštro uzvratili. Njegov otac Jos je rekao kako te izjave nisu bile baš najpametnije.

„Vidio sam ih i pomislio sam: o, ne! To možda nije bila baš najpametnija izjava, ali razumijem Maxa, pošto želi pobjeđivati. Nakon ljetne pauze nije imao nikakvih šansi protiv Ferrarija, a ovog vikenda nije bilo drugačije.“

Iako je Maxove izjave nazvao ‘ne baš najpametnijim’, Jos je rekao kako ono što Ferrari radi nije moralno:

„Svi znaju da je Ferrari iskoristio rupu u pravilniku. To objašnjava zašto su nekad odjednom jako brzi na pravcima. Možda ne varaju, ali ono što rade moralno nije sasvim uredu,“ dodao je Jos.