Christian Horner je pozvao FIA-u da poveća budžet zbog dodatnih troškova koje dolaze od povećanja cijena, a upozorava da bi do sedam momčadi na gridu moglo propustiti posljednje četiri utrke sezone ako ostanu pod trenutnim ograničenjem.

FIA je postavila ograničenje budžeta za ovu godinu na oko 131 milion €ura, no neki su timovi posljednjih sedmica tražili da se ta cifra poveća.

Red Bull je najveći zagovornik da se to uradi. Pored toga, Horner već upozorava da ako to ne učine, neke momčadi možda neće biti u stanju da se takmiče na svim utrkama.

S druge strane, šef Ferrarija Mattia Binotto je prije nekoliko dana već izjavio da je austrijska momčad već potrošila mnogo novca na donošenje nadogradnjih za svoj RB18 od početka sezone.

Sportski savjetnik Red Bulla je nakon toga odgovorio da se se u Ferrariju zapitaju koliko su oni potrošili novca od incidenta koje izazvao Carlos Sainz.

„Sedam momčadi će vjerovatno morati propustiti posljednje četiri utrke da bi dostigli ograničenje budžeta ove godine. Nisu samo veliki timovi (u pitanju). Timovi sredine grida su ti koji se se bore sa problemom inflacije,“ kaže Horner.

Šef austrijske momčadi vjeruje da FIA „treba riješiti“ problem i pružiti pravo rješenje. Britanac tvrdi da se timovi moraju nositi s eksponencijalnim rastom cijena i da za to imaju isti svotu novca.

„FIA ima dužnost da se brine o tome. Znam da to shvataju ozbiljno. Računi za energiju, životni troškovi… Oni rastu eksponencijalno, a Formula 1 nije izuzeta. Troškovi prijevoza su se učetverostručili, a to nije nešto što možemo kontrolisati,“ dodao je Horner.

Nakon Ferrarija, oglasio se i Alpine. Šef francuskog proizvođača Otmar Szafnauer uvjeren je da je moguće prilagoditi budžed za kontrolu inflacije, budući da su i sami predvidjeli rast cijena.

„Unaprijed smo postavili svoje proračune, malo smo predvidjeli inflaciju. Inflacija nas nije iznenadila. Ako mi to možemo odraditi, siguran sam da mogu i ostali. Nisam za podizanje budžeta,“ priznao je Szafnauer.

„Kada se troškovi prijevoza povećaju za 2,5 ili 3,5 miliona, ali vaš razvojni budžet je 20 milijuna, zar ne možete napraviti svoj razvojni proračun na 17 miliona i još uvijek biti ispod granice? Da, možete,“ pojašnjava on.

„Ono što ograničava vaš razvoj je novac. Mnogo je lakše, ako imate novca, otići u FIA-u, lobirati da povećate limit i da vaš razvojni budžet ostane isti,“ pojasnio je šef Alpinea.