Honda je odlučila zadržati svoj stari koncept pogonske jedinice i za 2019. godinu kojeg su uveli 2017., jer vjeruju da on ima još dosta potencijala za razvoj i napredak.

Honda se na F1 grid vratila 2015. godine, a 2016. su ostvarili solidan napredak. Međutim, za 2017. su u potpunosti promijenili koncept pogonske jedinice, zbog čega su imali velikih problema sa pouzdanošću.

McLaren je zbog toga odlučio raskinuti sa Hondom, koja je 2018. morala vratiti svoju tada već poljuljanu reputaciju, te su sa Toro Rossom ostvarili odličan napredak, koji je uvjerio Red Bull da pređe na njihove motore.

Hondin novi motor za 2019. će biti dodatna evolucija koncepta koji je uveden 2017. godine, jer japanski proizvođač vjeruje da još uvijek postoji neiskorišteni potencijal—ali i da ovaj koncept garantira bolju pouzdanost nego novi koncept.

„Nastavit ćemo s trenutnim konceptom pogonske jedinice,“ rekao je Hondin F1 tehnički direktor Toyoharu Tanabe. „Ne znamo tačno koji je njegov limit jer nismo dostigli visoku razinu, ali započeli smo sa drugim konceptom i promijenili smo ga za 2017.“

„Naučili smo nešto ranije, a onda smo ga promijenili. 2018. smo nastavili sa ovim konceptom i poboljšali smo pouzdanost i performanse. Trenutno mislimo da ovaj koncept nije pogrešan, već je pogodan. Ipak, mi namjeravamo nastaviti sa ovim konceptom i želimo ga poboljšati.“

Iako su se pojavile informacije da Honda ima problema sa jakim vibracijama motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, Motorsport.com navodi da japanski proizvođač nije iskusio veće smetnje, ali se nadaju napretku u razvoju prije početka testiranja.

Red Bullov prelazak na njihove motore nakon samo jedne godine sa Toro Rossom je bio veliki uspjeh za Hondu, a bliska veza sa vlasnicima dvaju momčadi će Hondi dati velike tehničke slobode, a po prvi put od povartka u F1 će imati iskustvo opskrbljivanja više od jedne momčadi.

„Kada napravite velike promjene u konceptu, teško je postići pouzdanost,“ rekao je Tanabe. „Ovisi o razini dizajna, ali uvjeren sam u našu odluku da nastavimo s istim konceptom. Imamo novi tim i novi dizajn bolida. Malo je lakše prenijeti koncept, jer se detalji nalaze u instalaciji bolida. Toro Rosso i Red Bull komuniciraju i lakše je sa Red Bullove strane jer Toro Rosso poznaje našu pogonsku jedinicu.“

„Mogu razgovarati o problemu kada je u pitanju šasija i mogu nam se obratiti. Da imamo kompletno novi ili ažurirani dizajn, bilo bi potrebno dosta posla,“ dodaje Tanabe.