Svjetski prvak iz 1996. godine, Damon Hill kaže da se FIA treba izvinuti sedmerostrukom svjetskom prvaku Lewisu Hamiltonu nakon dodatnih snimaka za koje smatra da dokazuju šta se dešavalo na VN Abu Dhabija.

FIA je otkrila da je svjesna novih radijskih poruka između njih i Red Bulla tijekom zadnje utrke na Yas Marina Bay stazi koje su emitirane posljednjih dana.

Odluka direktora utrke Michaela Masija da dopusti samo petorici vozača da se razmjeste u pretposljednjem krugu VN Abu Dhabija kako bi imali direktnu borbu za naslov između Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena je izazvala kontroverze u cijelom paddocku.

Kako bi došlo do obračuna na samoj stazi između najvećih konkurenata koji su vodili borbu točak uz točak skoro cijelu sezonu, Red Bull je izvršio veliki pritisak na FIA-u, a otkriven je novi razgovor.

FIA je toga već svjesna, a njihov je glasnogovornik uvjeravao da smo „svjesni toga i da je to dio istrage“, navodi BBC.

Sportski direktor Red Bulla, Jonathan Wheatley, je predložio Masiju ideju kako bi došlo do direktne borbe na stazi. Australac je učinio upravo isto što mu je Britanac rekao. Odnosno, omogućio je petorici vozača da se sami rasporede i da prestanu biti smetnja između dva lidera.

„‘Ti zaostali bolidi, ne moraš ih čekati da se priključe cijeloj grupi, trebaš ih samo pustiti da prođu, a onda ćemo imati utrku. Masijev odgovor: ‘Razumijem,“ prenio je Benson.

Uslijed ovakvog razvoja situacije oglasio se bivši prvak Formule 1, Damon Hill. Britanac tvrdi da je Red Bull jedini tim koji je sretan zbog onog što se dogodilo u Abu Dhabiju i poziva FIA-u da se javno izvine Hamiltonu.

S druge strane, 61-godišnjak ne vjeruje da je otpuštanje Masija rješenje za promjenu i napominje da bi kontinuitet Australca mogao biti bolji za sedmerostrukog prvaka, s obzirom na to da mu je ostao dužan.

„Ovo nije nova ili vijest koja je nastala. Međutim, pomalo je neugodno, kao što je bilo u to vrijeme. Niko, osim Red Bulla, nije zadovoljan onim što se dogodilo i moramo se zapitati što možemo učiniti po tom pitanju. Pozdravljam bilo kakve genijalne ideje oko toga,“ kaže Hill.

„Trebalo bi se javno ispričati Hamiltonu, ali i svim navijačima Formule 1: ali to neće promijeniti ishod prvenstva,“ dodao je.

„To je cijela poenta moje argumentacije, a ni otpuštanje Masija neće uticati na konačni rezultat. Mislim da bi za Hamiltona moglo biti još bolje da ostane. Dužan mu je,“ zaključio je Damon Hill.