Usred tiiesne prvenstvene borbe koja je ponekad prerasla u incidente između Hamiltona i  Maxa Verstappena, sedmerostrukom prvaku je jasno da je način na koji pobjeđuje jednako važan kao i ostvarivanje njegovih ciljeva.

Vozač Mercedesa smatra kako je održavanje čistoće nešto što jako cijeni, iako mnogi drugi velikani u sportu nisu slijedili takvo nešto.

“Tako me je tata odgojio,” rekao je Hamilton. “Rekao je da uvijek govoriš na stazi.”

“Kao dijete su me maltretirali, kako u školi, tako i na stazi, a htio sam ih pobijediti na pravi način, a ne tako što je bolid pokvaren ili se sudario.”

“Onda, ne može se poreći da ste bolji. Ako imate sudare oni mogu reći: o, da, ali ovo se dogodilo, ovo je jedna taktika koju taj vozač ima.”

“Želim biti najčišći među vozačima, kroz brzinu, kroz čist naporan rad i odlučnost, tako da se na kraju ne može poreći ono što sam ostvario,” uvjerava sedmerostruki prvak.

Hamiltonovo uvjerenje o održavanju čistoće dolazi na pozadini njegove borbe protiv superagresivnog Verstappena, koji je pokazao da se ne boji pritiskanja stvari do krajnjih granica.

Vozač Mercedesa i Red Bulla se imali nekoliko incidenata: na Velikoj nagradi Velike Britanije i Italije, a nedavno je bilo kontraverzi oko Verstappenovog ponašanja prilikom branjenja pozicije u Brazilu.

Upitan o tome da se bori s nekim poput Verstappena, koji se ne boji pokazati agresivnost, Hamilton je rekao: “Samo morate biti vrlo, vrlo oprezni. Oprezniji nego ikada prije.”

“Umjesto da nekome date prednost sumnje, morate znati da će se to dogoditi. Uvijek morate biti spremni izbjeći sudar pod svaku cijenu, [čak i] ako to znači ići široko, jer na kraju dana želite vidjeti kraj utrke, zar ne?” pojašnjava on.

“Ako ste tvrdoglavi i držite se, sudarit ćete se. Dakle, to je ono što sam upravo pokušao učiniti. Pokušao sam izbjeći sudar.”

“Mislim da sam bio prilično pristojan u tome u većini scenarija. Ne možete uvijek ostvariti savršenstvo, ali tu su i drugi vozači s kojima vozite koji su agresivni i poštuju na različite načine.”

Hamilton i Verstappen vode izuzetno teško borbu za osvajanje naslova u sezoni 2021. godine. Britanac u posljednje dvije utrke ulazi sa zaostatkom od osam bodova za svojim rivalom, a naredna stanica je nova staza na kojoj će voziti utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije.