Mercedes je bio spreman staviti Estebana Ocona, svog rezervnog vozača, u bolid Lewisa Hamiltona za kvalifikacije za VN Njemačke jer se Lewis Hamilton uoči posljednjeg slobodnog treninga nije osjećao dobro.


Hamilton se nije osjećao dobro uoči trećeg slobodnog treninga na Hockenheimu, ali je u kvalifikacijama osvojio pole position. Posao mu je bio olakšan eliminacijom oba Ferrarija iz kvalifikacija zbog tehničkih kvarova.

„Nisam se osjećao dobro jutros, boljelo me grlo,“ rekao je Hamilton. „Pripremili smo se u slučaju da nisam mogao voziti kvalifikacije. Odradio sam trening i bili smo spremni staviti rezervnog vozača, to je bio najgori mogući scenarij, ali uspjeli smo odraditi kvalifikacije.“

Ferrari je uoči kvalifikacija bio znatno brži od Mercedesa i važili su za favorite za pole. Međutim, Vettel i Leclerc su zbog tehničkih problema završili svoje kvalifikacije ranije od predviđenog, te će startati s 20. i 10. mjesta.

Hamilton je komentirao dupli kvar Ferrarija:

„Tim je odradio sjajan posao sa tajmingom. Vidjeli ste da su oba Ferrarija ispala. To je napravilo razliku u borbi koju smo imali na kraju. Mislim da sam imao dobru brzinu, bilo bi možda blizu između mene i Leclerca, ko zna? Bili su prilično brzi cijeli vikend. Ali jako sam zadovoljan svojim krugovima.“