Lewis Hamilton kaže da mu nije bilo suđeno da vozi za Ferrarijevu F1 ekipu, nakon što se u prošlosti nekoliko puta dovodio u vezu sa slavnom talijanskom ekipom.

Sedmerostruki prvak Formule 1 se i krajem prošle godine povezivao sa prelaskom u Ferrari kada se saznalo da je imao razgovore sa predsjednikom Ferrarija Johnom Elkannom.

Ali Ferrari je odlučio svoju  budućnost graditi oko Charlesa Leclerca, kojem će se naredne godine pridružiti Carlos Sainz. Hamilton je s druge strane blizu produženja ugovora sa Mercedesom, koji bi mu potencijalno mogao biti posljednji F1 ugovor, s obzirom da ima 35 godina.

Iako je priznao da je u prošlosti bilo razgovora sa Ferrarijem, Hamilton kaže da nikada nije ozbiljno razmišljao o odlasku iz Mercedesa.

“Nikada nisam ni bio blizu odlaska iz svog tima. Ispravno je da analizirate svoje opcije kada gledate budućnosti i naredne periode svog života. Morate se pobrinuti da izvažete sve opciije i da ste obavili svoju dužnost. Naše vrijednosti se jednostavno nisu uskladile i što se tiče tajminga, jednostavno mi nije bilo suđeno (da vozi za Ferrari). To me ne muči previše jer sam ponosan na svoju avanturu sa Mercedesom,” rekao je Hamilton.

Hamilton je tokom svoje F1 karijere vozio samo bolide koji su bili pogonjeni Mercedesovim motorima, a od 2013. godine je član Mercedesove tvorničke ekipe sa kojom je osvojio šest naslova.

Osvrćući se na svoje uspjehe sa Mercedesom, kaže da su mu atmosfera i podrška uvijek bili ključni faktori za njegovu vjernost ekipi.

“Mislim da je ovo jedina ekipa u historiji sporta gdje ste doživotni član porodice. Kada pogledate sve velikane koji su ovdje bili cijeli svoj život, bili su dio Mercedesa i Mercedesovog brenda. Dio ste revolucije i zauvijek vas drže u svojoj porodici. To je vjernost, to je nešto što mi je jako važno,” dodao je Hamilton.