Bivši glavni mehaničar McLarena Marc Priestley se dotakao bivših McLarenovih vozača Lewisa Hamiltona, Kimija Raikkonena i Fernanda Alonsa sa kojima je surađivao tijekom svog vremena u britanskoj momčadi. Priestley je ponudio zanimljivu usporedbu tri vozačka asa—Hamiltona i Alonsa je nazvao najkompletnijim vozačima, dok je za Raikkonena rekao da je jedan od najbržih, ali da nikada nije bio najkompletniji vozač.

Lewis Hamilton, Fernando Alonso i Kimi Raikkonen nesumnjivo spadaju u sami vozački ‘creme de la creme’ Formule 1—zajedno imaju 8 osvojenih naslova, 126 pobjeda, 334 postolja i 123 pole positiona. Raikkonen i Alonso su iste godine ostvarili svoj debi u Formuli 1—2001., Alonso u Minardiju, a Kimi u Sauberu.

Lewis je u Formulu 1 stigao šest godina kasnije, a u McLarenu ga je dočekao upravo Fernando Alonso—koji je tada bio aktuelni dvostruki prvak. 2007. je bila epska sezona, koja se odlučila u posljednjoj utrci—Alonso i Hamilton su naposlijetku osvojili jednak broj bodova (109), dok ih je za jedan bod nadmudrio Raikkonen (110), koji je 2007. osvojio svoj prvi i jedini naslov.

Osim što su te godine vodili epsku borbu za naslov, sva tri vozača su jedan period svoje karijere proveli u McLarenu—Kimi je stanovnik Wokinga bio od 2002. do kraja 2006. godine, Alonso je u britansku momčad došao 2007., gdje se zadržao samo jednu sezonu, da bi se 2015. vratio u Woking, dok se Hamilton u McLarenu zadržao od 2007. do kraja 2012., kada odlazi u Mercedes.

Hamilton ispred Alonsa na VN Australije 2007.

Bivši McLarenov glavni mehaničar Marc Priestley, koji je u Wokingu proveo 10 godina, imao je sreću da sarađuje sa svom trojicom—i Kimijem i Lewisom i Fernandom, a uoči predstavljanja svoje knjige ‘The Mechanic: The Secret Life of the F1 Pit Lane’, Priestley se prisjetio svog vremena u McLarenu i dao je zanimljivu usporedbu ova tri vozačka asa. Hamiltona i Alonsa je nazvao najkompletnijim vozačima, dok je za Raikkonena rekao da je jedan od najbržih, ali da nikada nije bio najkompletniji vozač.

„Mislim da su Lewis i Fernando dva najkompletnija vozača—teško ih je razdvojiti. Njih dvojica su najkompletniji vozači s kojima sam ikada radio. Mislim da su oni najpotpuniji i najkompletniji vozači—obojica su nevjerovatno brzi i inteligentni,“ rekao je Priestley.

„Lewis je sada postao toliko iskusan i potpun da je teško pronaći nekog boljeg od njega. Kimi je bio jedan od najbržih, ali nikada nije bio najkompletniji. Bilo je stvari koje Kimi radi, ali nikada nije išao prema onome što Lewis i Fernando rade. To su stvari van staze—treniranje, priprema, rad u simulatoru. Ako tražite Kimijevu slabost, tu ćete je naći. Lewis radi sve te stvari i ogromni je ambasador sporta.“

Raikkonen na VN Brazila 2007. nakon osvajanja naslova prvaka

Priestley se potom dotakao sezone 2007, kada je imao priliku raditi sa Hamiltonom i Alonsom u istoj momčadi. McLaren je tada zbog Spygate skandala izgubio sve konstruktorske bodove zbog špijuniranja Ferarrija, dok njihovi vozači zbog svojih međusobnih trzavica nisu došli do naslova.

„Te godine smo imali najbolji bolid, najbolja dva vozača na svijetu i oba naslova su trebala biti naša. Bili su tu da ih uzmemo, ali na kraju smo izgubili oba. Bacili smo dva naslova te godine iz dosta razloga. Spygate drama nam je oduzela konstruktorski naslov i po pitanju toga nismo mogli ništa uraditi—bilo je razočaravajuće.“

„Ali što se tiče vozačkog naslova, naši vozači su se toliko međusobno ‘svađali’ da su počele svađe i unutar momčadi, što nas je na kraju koštalo i drugog naslova. Najteže je osvojiti naslov—izgubiti ih zbog nečeg što se moglo izbjeći je stvarno, stvarno boljelo,“ dodao je Priestley, koji je 2009. napustio McLaren, kako bi izgradio medijsku karijeru.