GPS podaci konkurentskih timova jasno pokazuju da je Ferrarijeva prednost na pravcima već dvije utrke nepostojeća, prenosi njemački AMuS. Postavlja se pitanje da li ih je Mercedes sustigao, ili je ulogu odigrao novi, dodatni senzor kojeg je FIA instalirala kako bi motrila Ferrarijevu pogonsku jedinicu.


Ferrarijev nagli skok u performansama motora je krenuo sa nadogradnjom softvera na VN Austrije—tada su konkurentski timovi prvi put primijetili da Ferrari u određenom trenutku ima veliki skok u performansama. Tajanstveni skok performansi je uvijek nastupao u drugoj trećini pravca. U posljednjoj fazi ubrzanja, tj. u posljednjoj trećini pravca bi se brzina Ferrarija i Mercedesa izjednačila.

Scuderia je taj fenomen pojašnjavala efikasnom aerodinamikom i pametnim upravljanjem pogonskom jedinicom. Mercedes i Renault su s druge strane bili mišljenja da je za taj skok zaslužna pogonska jedinica.

Bilo je mnogo priča o Ferrarijevim trikovima sa motorom—od tajne baterije, pa mišljenja kako Ferrari radi nešto sa turbopunjačem i MGU-H. Jedni su sumnjali da je Ferrari hladio gorivo u mlaznicama, dok su drugi bili mišljenja da je talijanska momčad ulje iz rashladnog kruga baterije preusmjeravala u proces sagorijevanja. Za razliku od ulja za motor, ovo ulje nije specificirano niti je njegova potrošnja ograničena.

FIA je sve glasine negirala i stajali su iza svog mišljenja:“Ferrari ne radi ništa ilegalno.“ Baterija je uvijek bila unutar dozvoljenih 4 MJ, a MGU-K nikada nije proizvodio izlaznu snagu veću od 120 kilovata (163 KS). Momčadi su potom zauzele drugačiji stav:“Nije važno kolika snaga se proizvodi, već kada i kako.“


Mercedes, Renault i Honda su pokušali otkriti Ferrarijevu tajnu—za Mercedes je to bilo od ogromnog značaja u borbi za naslov. Ferrari je od Srebrnih strijela na Red Bull Ringu, Silverstoneu, Hockenheimu, Budimpešti, Spa i Monzi imao konstantnu prednost na pravcima između 3 i 5 desetinki.

No, od utrke u Singapuru je Ferrarijeva prednost na pravcima odjednom nestala. „To se jasno vidi na GPS mjerenjima,“ otkriva šef Renaulta Cyril Abiteboul. Mercedes je odjednom na svim pravcima jednako brz kao i Ferrari.

To se odlično vidjelo na startu u Rusiji. Tada je Sebastian Vettel nakratko bio djelićem bolida ispred Lewisa Hamiltona, ali mu je Britanac u nastavku pravca umakao. Da li je slučajnost da Ferrari od VN Singapura više nema svoju prednost? Mercedesov glavni inžinjer za pogonsku jedinicu Andy Cowell kaže:“Još uvijek imaju dosta snage u drugoj trećini pravca.“ Šef Mercedesa Toto Wolff dodaje:“Njihov motor je još uvijek malo jači.“

Njemački AMuS navodi kako Ferrarijeva pogonska jedinica već neko vrijeme posjeduje 2 sezora, koje je FIA instalirala kako bi motrila njeno ponašanje—detaljnije, oni mjere protok energije. Postavlja se pitanje da li je to uticalo na nestanak famozne prednosti u motoru koju su talijani posjedovali?

Ferrari je jedini proizvođač koji je podijelio svoju bateriju na 2 dijela, zbog toga je njihova pogonska jedinica najviše pod lupom FIA-e ove sezone. Kad su pokušali saznati u kojoj utrci je instaliran 2. senzori, novinari AMuS-a nisu dobili nikakav odgovor.

Renault je otkrio da su konkurentni aktivno potisnuli cijeli ovaj slučaj. Naime, dokazali su da se starom metodom protok energije nije mogao mjeriti bez sumnje. Da bi se uvjerili da je sa Ferrarijevom pogonskom jedinicom sve legalno, proces mjerenja je morao biti rafiniran.

Da li je to imalo veze sa činjenicom da je Ferrari u Rusiji i Singapuru zaostajao za Mercedesom na pravcima je čista špekulacija, jer Ferrari nije izgubio svoju prednost samo na pravcima, već i u zavojima. Šef Renaulta Cyril Abiteboul to objašnjava ovako:“Ako imaju manju snagu motora, možda neće moći voziti s prijašnjim postavkama krila i morat će vratiti downforce.“