FIA je dala Andretti Formula Racingu zeleno svjetlo za pridruživanje Formuli 1, ali momčad sada mora postići komercijalni sporazum sa FOM-om kako bi dobila ulazak. 

Nakon višemjesečne analize FIA-e o iskazanom interesu za pridruživanje F1 od 2025., upravno tijelo je konačno objavilo ishod svojih napora. 

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, navedeno je da je Andretti bio jedini kandidat koji je bio proslijeđen u treću i posljednju fazu odabira, uključuje nositelje komercijalnih prava F1. 

No, dok je FIA zadovoljna pAndrettijevom ponudom, vjeruje da ispunjava sve kriterije koje je postavila, to ne znači da će momčad definitivno dobiti mjesto na gridu. 

Andretti sada treba postići zadovoljavajući komercijalni ugovor sa FOM-om, a već dugo postoji otpor prema proširenju grida iznad 10 timova. 

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali je bio dosljedan kako bi svaka nova ekipa trebala donijeti jasnu dodatnu vrijednost prvenstvu. 

“Kao što smo uvijek govorili, moramo biti sigurni da je odluka ispravna za posao,” rekao je Domenical prije ljetne stanke.

 “Ovo je ono što mislim da je dužnost FIA-e i nas zajedno, što se mora poduzeti. Dakle, to je još jedna odluka koja će biti donesena u slIjedećih nekoliko mjeseci.” 

Izjava Formule 1 danas je bila neobvezujuća o razvoju Andrettija. 

“Uvažavamo FIA-ine zaključke u vezi prve i druge faze njihovog procesa, a sada ćemo izvršiti sopstvenu procjenu osnovanosti preostale prijave,” stoji u navodu.

Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem je rekao da je proces odabira Andrettija bio vrlo temeljit, zbog čega je trebalo toliko dugo da se završi analiza otkako je proces otvoren u februaru. 

Usred glasina zadnjih sedmica da bi bilo kakav Andrettijev neuspjeh da dogovori komercijalne uvjete i ne uđe u F1, mogao pokrenuti pravni postupak. Ben Sulayem je bio oprezan u izjavi da je FIA slijedila stroge procedure. 

“FIA je bila vrlo jasna u postavljanju strogih kriterija za ulazak od samog početka postupka iskazivanja interesa,” rekao je predsjdnik FIA-e.

“Naš cilj, nakon rigorozne dubinske analize tijekom prijave, bio je odobriti samo potencijalne prijave koje su zadovoljile postavljene kriterije i pokazale da će dodati vrijednost sportu.” 

“FIA je dužna odobriti prijave koje su u skladu sa zahtjevima za prijavu iskaza interesa i mi smo se pridržavali te procedure kada smo odlučili da će prijava Andretti Formula Racing LLC prijeći u slijedeću fazu procesa prijave.” 

“Donoseći tu odluku, FIA djeluje u skladu as direktivama EU o sudjelovanju i razvoju motosporta. Andretti Formula Racing LLC bio je jedini subjekt koji ispunjava kriterije odabira postavljene u svim materijalnim aspektima.” 

“Čestitam Michaelu Andrettiju i njegovom timu na temeljitoj predaji. Također želim zahvaliti svim budućim timovima na interesu i sudjelovanju.” 

S druge strane,Andretti je pozdravio vijest: “Andretti Cadillac je počašćen što je FIA odobrila Andretti Formula Racing iskaz interesa za svjetsko prvenstvo Formule 1. Cijenimo FIA-in rigorozan, transparentan i potpun proces ocjenjivanja i nevjerovatno smo uzbuđeni što smo dobili priliku natjecati se na tako historijskom i prestižnom prvenstvu.” 

“Osnivanje ove izrazito američke momčadi važan je trenutak ponosa za sve naše zaposlenike i obožavatelje. Čvrsto vjerujemo da će duboka trkačka kompetencija Andrettija Cadillaca i tehnološki napredak koji proizlazi iz utrka koristiti našim kupcima dok će globalno povećati entuzijazam za Formulu 1.” 

“Radujemo se suradnji sa svim zainteresiranim stranama u Formuli 1 dok nastavljamo sa našim planiranjem pridruživanjem gridu što je prije moguće.”