Red Bull je danas uložio protest protiv Mercedesovih usisnika na zadnjim kočnicama, a FIA je reagirala direktivom u kojoj je objasnila šta je dozvoljeno, a šta ne, te će zbog Red Bullovog protesta Srebrne strijele morati napraviti promjene.

Zanimljivu informaciju iskopali su talijanski mediji. Naime, Ferrari je prošle godine u novembru poslao upit FIA-i da li su Mercedesovi usisi na zadnjim kočnicama legalni ili ne, a FIA je odgovorila da je takvo rješenje legalno.

No, kada je za isto danas u Melbourneu pitao Red Bull, FIA je odgovorila da je takvo rješenje ilegalno. Na slici ispod Mercedesovo ovogodišnje rješenje usisa na zadnjim kočnicama (lijevo) i prošlogodišnje rješenje (desno) na ovogodišnjem bolidu Racing Pointa.

Efekat je isti: dovesti svježi zrak unutar unutar točkova. Prošle godine u novembru je ovo proglašeno legalnim, ali ovaj dizajn sada više nije legalan.

Otvori za zrak u ovom području su pokriveni pravilnikom za usisnike za kočnice, te članak 11.5. tehničkog pravilnika nalaže da oni ne smiju biti smješteni 160 mm horizontalno iznad centralne linije točka. Ferrari je prošle godine poslao upit jer su mislili da se otvori za zrak na Mercedesovom ovjesu i kočnicama nalaze iznad ovog područja, ali je FIA odgovorila da je njihovo rješenje legalno. 4 mjeseca kasnije, ovo je rješenje postalo ilegalno.

Crtež otvora na Mercedesovom ovjesu iz 2019. Izvor slike: Motorsport.com