Ferrari možda iskoristi FIA-ino ‘pravo pregleda’ kako bi osporio Vettelovu kaznu sa VN Kanade, te talijanska momčad neće ići dalje da formalnom žalbom.


S obzirom da je blizu rok u kojem talijanska momčad mora potvrditi svoju žalbu protiv Vettelove kazne od 5 sekundi koja ga je koštala pobjede u Montrealu, Motorsport.com piše kako je Ferrari sastavio alternativni plan i da neće nastaviti sa svojim prvobitnim namjerama.

Ferrari je ionako imao male šanse da njihova žalba uspije pred FIA-inim Internacionalnim žalbenim sudom, pošto je postojala velika mogućnost da bi cijeli slučaj bio odbijen. Iako se očekuje da će talijanska momčad kasnije službeno potvrditi da neće nastaviti sa žalbom, ovo nije kraj cijele priče.

FIA-in Internacionalni sportski kodeks dozvoljava natjecateljima pravo pregleda odluka, pod uvjetom da su se pojavili novi dokazi koji nisu bili dostupni u to vrijeme.

Članak 14.1.1 kodeksa glasi:“Ako se otrkije značajan novi element koji nije bio dostupan strankama koje su tražile preispitivanje u vrijeme trajanja konkurencije koja je u pitanju, bez obzira na to jesu li sudci donijeli odluku ili ne, oni koje FIA odredi se moraju sastati (osobno ili na drugi način) na datum koji međusobno dogovore, pozivajući stranku ili stranke koje su u pitanju da saslušaju sva relevantna objašnjenja i donese presudu u svjetlu činjenica i elemenata koji su im predočeni.“

Kodeks navodi da je razdboblje tijekom kojeg se može podnijeti molba za pregled 14 dana nakon što je izvršena konačna klasifikacija, što znači da Ferrari ima vremena do dana utrke za VN Francuske.

Ako Ferrari odluči zatražiti pravo pregleda, onda će morati dostaviti nove dokaze i predstaviti ih FIA-i, koja će tada sazvati sudije ili sa VN Kanade ili pronaći im zamjene, kako bi se raspravilo ovo pitanje.

Ferrari nije komentirao šta planira uraditi, a rok za žalbu ističe kasnije danas. Na pitanje o ovoj situaciji, glasnogovornik Ferrarija je rekao:“Još uvijek radimo na tome i prikupljamo još dokaza.“

Dok su sudci na VN Kanade imali pristup video snimkama i određenim telemetrijskim podacima, Ferrari smatra da ima detaljnije informacije ili podatke koji u to vrijeme nisu bili dostupni sudcima.