Bivši sportski direktor Ferrarija, Cesare Fiorio kaže da je talijanska momčad poznata po tome da napravi neke inovacije koje bi im pomogle da naprave iznenađenje u novoj eri Formule 1.

Talijanska momčad je sezonu 2021. godine završila na trećem mjestu u prvenstvu konstruktora. Ferrari je u završenoj trkačkoj godini tražio povratak u gornji dio grida jer su 2020. godine doživjeli veliki pad – završavajući na 6. mjestu.

Ove sezone je ekipa iz Maranella uspjela napraviti proboj među najbolje tri ekipe. Značaj ovog povratka je još veći, jer im je trebao kratak period da se vrate, a na tom putu su pobijedili McLaren koji je u velikom napretku.

Ferrari se prvi dio sezone mučio na stazama koje su imale duge pravce i često su bili meta drugih bolida. Međutim, nakon ugrađivanja novog motora stvari su se promijenile, pa je ovaj tim konstantno bio uz Red Bull i Mercedes.

Fiorio, koji je bio sportski direktor Ferrarija između 1989. i 1991. godine priznaje da je Scuderia postavila dobre temelje za povratak na vrh u novoj eri Formule 1.

„U 2021. je ostvaren veliki napredak, što pokazuje treće mjesto u (prvenstvu) konstruktora: to je veliko ostvarenje, jer osim Mercedesa i Red Bulla, svi ostali su također bili jako konkurentni,“ rekao je Fiorio za La Gazzettu dello Sport.

Cesare dodaje kako je vozačka postava talijanske momčadi izuzetno konkurentna, ali moraju poraditi na smanjivanju incidentnih situacija kojih je ipak bilo previše.

„Vozači su jako dobri: Leclerc je smrtonosan u jednom (brzom) krugu, a Carlos ima sjajan trkački tempo. Nisam bio iznenađen. Ali sudjelovali su ukupno u osam incidenata sa oštećenjima (bolida), što je bio hendikep,“ pojašnjava on.

Ostavljajući 2021. za sobom, Fiorio vjeruje da imaju šanse u 2022. godini, jer uvjerava da Ferrari zna čitati propozicije koje će biti ključne za dobre rezultate. Smatra da njegov bivši tim ima tradiciju u stvaranju inovacija koje su superiornije u odnosu na druge timove.

„Sada se mijenjaju pravila, a kao i uvijek, radi se o maksimalnom iskorištavanju svih zona. U prošlosti je uvijek bilo onih koji su smišljali trikove, a oni su uvijek bili dizajneri najboljih timova.“

„Ferrari ima tradiciju koja bi ga trebala postaviti u poziciju da stvori nešto inovativno i superiornije od onoga što će drugi učiniti. Napredak prikazan između 2020. i 2021. godine daje nadu,“ zaključio je Fiorio.