Formula 1 u saradnji sa organizatorima VN Francuske planira velike promjene staze Paul Ricard kako bi je učinili što boljom za utrke Formule 1.


Najbrži cirkus svijeta se vratio na tlo Francuske 2018. godine nakon 10 godina odsustva—ali ne na Magny Cours, već na stazu Paul Ricard—koja, da budemo iskreni, nije ponudila ništa više od dvije ispodprosječne/dosadnjikave utrke.

Konfiguracija kruga predstavlja veliki problem za utrkivanje, a to se sve udvostruči činjenicom da današnji bolidi gube i do polovicu svog downforcea u prljavom zraku. Nakon početnog uzbuđenja zbog povratka VN Francuske nakon dužeg perioda izbivanja, uzbuđenje je splahnulo u posljednje dvije godine i kada se spomene ova utrka, nekako je prva asocijacija ono šarenilo oko staze i ono što je najveći problem—dosadnjikave utrke.

Paul Ricard uz Sochi prednjači među ‘umjetnim stazama’ koje nude loše utrkivanje, pa stoga, kako bi kreirali uzbudljvije utrke, organizatori VN Francuske zajedno sa predstavnicima Formule 1, FOM-a i FIA-e traže načine kako bi poboljšali preticanje na ovoj stazi.

3 su ključna područja koja bi mogla poboljšati utrkivanje na Paul Ricardu: reprofiliranje šikane na Mistral pravcu, dodavanje treće DRS zone prije Signes zavoja, te potpuno novi prvi sektor staze. Bivši šef Lotusa i McLarena Eric Boullier, koji je sada stateški savjetnik VN Francuske kaže da je u julu ove godine počeo razgovore sa direktorom utrka Michaelom Masijem, te FOM-om o tome kako da poboljšaju ovu stazu.

„Upitao sam ih šta trebamo uraditi. Došli su mi sa prijedlogom potpuno nove konfiguracije kruga koja uopće nije bila Paul Ricard. Bila je to nova staza, druga priča! Ali to je bio cilj mog zahtjeva, da saznam šta bi se moglo uraditi.“

„Trenutno im trebam odgovoriti koje su ideje dobre i s čim se slažem. Radimo na tome i vidjet ćemo šta se može uraditi,“ rekao je Boullier.

Boullier je najviše fokusiran na prvi dio kruga, koji se sastoji od kombinacije srednje-brzih zavoja, što stvara probleme prilikom praćenja drugog bolida.

Mapa staze Paul Ricard.

„Na osnovu rezultata koje mi je FOM pokazao, prvi dio staze će biti moj prijedlog. Nećemo sve redizajnirati. Zadržat ćemo šikanu, zadržat ćemo Signes i Beausset, pošto su to kultni zavoju. Ali možda možemo napraviti promjene od 1. do 4. zavoja. Recimo, da ubrazmo taj dio staze, s velikim zonama kočenja. Nakon toga će slijediti dva pravca, što bi timove trebalo natjerati da voze s manje downforcea.“

Iako je bilo sugestija da bi se utrkivanje poboljšalo uklanjanjem šikane na Mistral pravcu, Boullier kaže da o tome ne razmišljaju.

„Svi govore da smaknemo šikanju, da imamo pravac i da će to riješiti probleme. Da, ali to meni stvara više problema, pošto na tom mjestu imam tribinu od 10 000 sjedećih mjesta—a glavni izvor prihoda promotora su ulaznice.“

„Gdje onda da smjestim tih 10 000 ljudi? Uz to, sva preticanja su se dešavala tamo.“

Boullier je, međutim, rekao da bi se šikana mogla suziti, kako bi se napravila jača zona kočenja.

„Mogli bismo malo promijeniti konfiguraciju, gdje bi kočenje bilo jače, što vam daje 20 metara više za drugi dio, gdje bi, ako budemo imali treću DRS zonu, moglo doći do više preticanja.“

Kaže da još uvijek nije donesena konačna odluka kakve promjene da se urade.

„Još uvijek ne znam. Ništa nije dogovoreno, potpisano. Moramo se odlučiti i onda vidjeti ko će platiti to sve.“