Carlos Sainz kaže da će kompletan Ferrari biti ponosan na prvu pobjedu tekućoj sezoni na trkačkom vikendu za Veliku nagradu Singapura jer su uspjeli preokrenuti sezonu. 

Španjolski vozač je ostvario svoju prvu pobjedu u sezoni nakon što je u utrku krenuo sa pole positiona. Sainz je kroz prvi zavoj Marina Bay staze prošao kao lider utrke, a njegov timski kolega Charles Leclerc je izvršio preticanje Georgea Russela za 2. mjesto.  

Nakon toga, 28-godišnjak je postepeno počeo izgrađivati prednost, a dodatnu mu je pomagao timski kolega. Sainz je imao lijepu prednost od 5 sekundi do 20. kruga, kada je došlo do incidentne situacije koja promijenila raspored. 

Vozač Williamsa Logan Sargeant je udario od zid Marinna Bay staze i na njoj ostavio nekoliko dijelova prednjeg krila. Direkcija utrke je prvo istaknula žutu zastavu, ali je ubrzo na stazu izišlo sigurnosno vozilo. 

To je dovelo do ulazaka u boks od strane vodećih vozača, a Sainz je imao brzu promjenu guma da bi se ponovo vratio na lidersku poziciju, dok je Ferrari napravio pogrešku sa Charlesom Leclercom jer je njegovo mijenjanje predugo trajalo. 

Ovakvu pogrešku su iskoristili Lando Norris, te oba vozača Mercedesa da se nađu jako blizu Španjolcu. Carlos je nakon toga krenuo u čuvanje guma jer je imao skoro stint i pol da dođe do kraja utrke. 

“Bilo je sve u tome, obzirom na naša ograničenja trošenjem i degradacijom guma. Sve je bilo u upravljanju početkom stinta, tako da kasnije stignem do ciljnog kruga kao što smo željeli učiniti na ovoj smjesi,” rekao je Sainz.

“Jasno je da nas je sigurnosni automobil prisilio da uđemo u boks malo ranije nego što smo željeli, a znao sam da će to biti dugi stint na hard [gumama]. Morao sam zadržati Georgea [iza], morao sam ga natjerati da uspori, nisam mu dao priliku za sigurnosni automobil ili medium gume i to je savršeno funkcionisalo,” dodao je.

Međutim, ponovo je došlo incidentne situacije, a tom prilikom je istaknuto virtualno sigurnosno vozilo. U tom periodu su vozači Mercedesa otišli po svježi set medium guma kako bi pokušali uloviti Sainza i Norrisa. 

Znajući šta ga očekuje nakon svježih guma od strane vozačke postave njemačke momčadi, španjolski vozač je dopustio bivšem timskom kolegi Landu Norrisu da koristi DRS, a sve u cilju da spriječi pokušaje Russella i Hamiltona da mu se približe. 

“Bilo je prilično tijesno na kraju,” napomenuo je Carlos. “Ali dao sam Landu malo DRS-a da mu pomogne i na kraju sam došao do prvog mjesta.”

Unatoč tome što je veći dio utrke proveo pod pritiskom zbog vozača koji su se nalazili iza njega, Sainz je osjećao da sve drži pod kontrolom cijelim putem. 

“Uvijek sam se osjećao da imam prostor i tempo u rukama da radim šta god želim. Neću lagati, pod pritiskom si i jasno si vrlo blizu da napraviš bilo kakvu pogrešku, ali osjećao sam da imam kontrolu, osjećao sam da se mogu dobro snaći i donio sam to kući [pobjedu]. To je bio najbolji osjećaj,” napomenuo je.

Španjolac je prekinuo Red Bullov niz od 15 uzastopnih pobjeda [računajući 2022.], a njemu je to bila druga pobjeda u Ferrariju za koju vjeruje da će cijeli Ferrari biti ponosan.  

“Ovo je nevjerojatan osjećaj, nevjerojatan vikend. Želim zahvaliti svima u Ferrariju što su uložili veliki napor da preokrenemo stanje i pobijedimo ove sezone nakon teškog početka,” ističe on.

“Uspijeli smo za vikend, uspijeli smo u utrci. Sve što smo morali da uradimo, uradili smo to savršeno i donijeli smo kući prvo mjesto. Siguran sam da će cijela Italija, cijeli Ferrari biti ponosan i sretan,” zaključio je Carlos Sainz.