Vozač Mercedesa George Russell kaže da je bio udaljen pola pola bolida do prve Mercedesove pobjede u sezoni 2023. godine na Velikoj nagradi Singapura. 

Pogreška Georgea Russella u zadnjem krugu utrke na Marina Bay stazi koštala ga je moguće pobjede nakon što je završio u barijeri prilikom pokušaja preticanja vozača McLarenovog Landa Norrisa, koji je koristio DRS od strane Carlosa Sainza.  

Vozeći se na drugom mjestu nakon što je preskočio vozača Ferrarija Charlesa Leclerca poslije prve promjene guma, Russell i njegov timski kolega Lewis Hamilton su ponovo otišli u boks kako bi stavili svježi set medimu guma da bi uz preostalih 18 krugova pokušali prestići lidera utrke Carlosa Sainza, te drugoplasiranog Landa Norrisa. 

Nakon što oba vozača uspjela preteći indisponiranog Charlesa Leclerca na trećoj poziciji, u posljednji krug utrke su četiri vozača ušla razmaknuta metrima tražeći pobjedu do ciljne linije. 

Međutim, dok se grupa spuštala do zavoja broj 10, Norris je očešao zid svojom desnom zadnjom gumom, ali je Russell udario još jače, što je rezultiralo da mlađi Britanac u Mercedesu završi svoju utrku u barijerama. 

Russellovom pogreškom je prestao napadački pokušaj nad drugoplasiranim vozačem McLarena, a njegov timski kolega ja završio na trećem mjestu. Pobjednik utrke je bio Carlos Sainz, koji je pametnom strategijom dozvolio Norrisu da bude u DRS dometu, ostavljajući sebi prostor da dođe do prve Ferrarijeve pobjede u tekućoj sezoni. 

Nakon što je uvidio šta je uradio, Russell smatra da bio jako blizu pobjede da je uspio preteći svog sunarodnjaka. 

“Nemam riječi da budem iskren. Bio sa sam pola bolida udaljeni od pobjede u utrci, da sam uspio prestići Landa kada sam imao tu jednu priliku,” rekao je vozač Mercedesa.

[Ali] taj posljednji krug, ne znam šta se dođavola tamo dogodilo. Bilo da se radilo o nedostatku koncentracije, možda o frustraciji znajući da je to bila naša prilika propuštena, pogreška od jednog ili dva centimetra jednostavno je stavila takvu sjenu na cijeli vikend – vikend koji bi bio nevjerovatan,” dodao je.

“Tim je napravio nevjerovatan posao, bolid je bio sjajan, strategija je bila dobra, bili smo agresivni, bili smo hrabri i bilo je uzbudljivo. Bilo je stvarno uzbudljivo, a srceparajuće je stajati ovdje bez bodova. To definitivno sumira sezonu koju sam imao ove godine.” 

Na pitanje da li smatra da se njegova i Mercedesova strategija visokog rizika isplatila gledajući unazad, Russell je odgovorio: “Da, definitivno je vrijedilo. Bio sam spreman izgubiti poziciju ili dvije ako nam je to davalo pola šanse za pobjedu u utrci. Znali smo da ako budemo na istoj strategiji kao Carlos, nećemo biti u stanju ga prestići na stazi.” 

“Ali bili smo hrabri, upravljao sam svojim gumama dok smo smanjivali zaostatak, jer sam znao da mi trebaju gume u najboljem mogućem stanju za tih zadnjih pet krugova. Bilo bi izazovno: imao sam Lewisa iza, koji je definitivno pritiskao jače od mene… to je prava šteta,” pojašnjava on.

“Samo jedan ili dva centimetra greške i cijeli vikend je nestao. Jako mi je žao cijelog tima. Oni su zaslužili više, svi smo zaslužili više. Ali neću dopustiti da mi to pomrači vikend,” zaključio je George Russell.