Red Bull smatra da nove tehničke direktive koje se odnose na savitljiva krila i podnicu nisu imale veliku ulogu u njihovoj lošoj predstavi na VN Singapura, u kojoj je prekinut njihov pobjednički niz koji traje još od prošle sezone.

Red Bull je na VN Singapura po prvi put od VN Rusije 2018. godine ostao bez ijednog bolida u Q3. Iako je trkaći tempo bio bolji nego kvalifikacijski, maksimum kojeg je ekipa uspjela ostvariti je peto mjesto Maxa Verstappena.

Iako su u ekipi očekivali da im Marina Bay staza u Singapuru neće odgovarati, bili su neugodno iznenađeni svojom brzinom. Već na slobodnim treninzima se moglo naslutiti da Red Bull neće biti u borbi za pole position i pobjedu, ali je veliko iznenađenje što su Verstappen i Perez eliminirani iz kvalifikacija već u Q2.

Red Bullova loša forma poklopila se sa dva odvojena pojašnjenja pravila (tehničke direktive) od strane FIA-e, koja se tiču savitljivih dijelova karoserije bolida. Prva tehnička direktiva poznata kao TD18 pooštrila je pravila koja se odnose na savitljiva krila –posebno trikove koje su timovi koristili da sakriju pokretne mehanizme i ‘pametne’ dizajne u području nosa bolida.

Druga tehnička direktiva, koja je prošla malo ispod radara, ažurirana je verzija TD39 direktive koja je stupila na snagu još prošle godine na VN Kanade, čiji je cilj bilo suzbijanje problema poskakivanja bolida.

Ažurirani tekst ove direktive trikove kojima su se timovi mogli služiti u području podnice. Iako se Red Bullova loša predstava u Singapuru poklopila sa dvjema tehničkim direktivama, iz tima kažu da su one imale „nultu“ ulogu u njihovim problemima.

Kada je upitan šta je pošlo po zlu u Singapuru, Red Bullov šef Christian Horner je odgovorio:“Sve su to stvari inžinjeringa. U ovom poslu nema čarobnog štapića. Znam da biste svi sada voljeli okriviti tehničke direktive, ali nažalost, ne možemo ni njih kriviti jer nisu uticale ni na jednu komponentu našeg bolida.“

Novinari su potom ‘pritisnuli’ Hornera da pojasni je li tim morao promijeniti način na koji koristi neke od svojih komponentu, na šta im je on odgovorio:“Ne. Nula.“

Horner kaže da su Red Bullovi problemi u Singapuru prouzrokovani lošim postavljanjem bolida i da su se mučili od samog početka trkaćeg vikenda.

“Znali smo da će nam konkurencija ovdje biti bliže, ali mislim da smo se i mi iznenadili koliko smo u petak bili spori. Mislim da nismo pronašli pravi radni raspon bolida, posebno u jednom krugu. A kada to ne uradite, onda su gume užasne. Ništa ne radi.“

„Mislim da su nas i naše simulacije prije vikenda odvele u pogrešnom smjeru, a onda smo se morali ‘čupati’ iz tog problema. Mislim da smo jednostavno završili u pogrešnom radnom rasponu i to je otkrilo nedostatke koje naš bolid ima. Ali ovo je bila korisna lekcija za narednu godinu,“ dodao je Horner.